Alla Aktuellt

Tips! Använd din webbläsares inbyggda sökfunktion (ctrl-f eller kommando-f) och sök på ditt/dina nyckelord.

Aktuellt sorterade i fallande datumordning

 • Skolverkets svar på forskarnas trendkritik: ”Håller med” 2023-11-24
  FORSKNING Tre tunga forskare har slagit larm om att flera av de bärande delarna av den svenska skolan bygger på myter och pseudovetenskap. Nu svarar Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson på kritiken. Och han ger forskarna rätt på sju av åtta punkter. Läs vidare
 • Matematikbiennalen 21 – 22 mars 2024 Nu är anmälan öppen! 2023-11-22
  Programmet är klart, och bokningen är öppen! Vartannat år lockar Matematikbiennalen mellan 2000 och 3000 matematikintresserade pedagoger, skolledare, forskare, studenter och andra till två dagar fyllda av föreläsningar, workshops, utställningar, diskussioner och andra aktiviteter. Här ges möjlighet att inspirera andra, kompetensutveckla sig, lära känna kollegor från hela landet samt vara med och påverka framtidens matematikundervisning. Utöver programmet arrangeras ...
 • Särskilt begåvade barn beskrivs på negativt sätt i skolan 2023-11-22
  Skolpersonal och rektorer beskriver ofta särskild begåvning hos barn utifrån svårigheter och problem – istället för att se begåvningen som en tillgång för både barnet och verksamheten. Det framgår av en ny avhandling. Malin Ekesryd Nordström, nyligen disputerad vid Pedagogiska institutionen vid Umeå universitet, arbetade tidigare som specialpedagog. Hon märkte då att det fanns barn som ...
 • Kan bättre kursplaner lyfta Sveriges svaga matte-resultat? 2023-11-21
  Kan bättre kursplaner lyfta Sveriges svaga matte-resultat?
 • Hon brinner för att hjälpa begåvade matematikelever 2023-11-16
  Valentina Chapovalova brinner för att elever som tycker att skolans matematik är för lätt ska få de utmaningar de behöver. – Det är viktigt att vi fångar upp och stimulerar dessa elever, säger hon. Läs vidare
 • En podcast om dyskalkyli – med Louise Schneider 2023-11-07
  När Louise Schneider gick i skolan upplevde hon att hon inte fick rätt hjälp eller blev förstådd och bestämde sig därför att hjälpa andra genom att prata om vad dyskalkyli är och sprida kunskap. Lyssna på en intervju med henne i Sveriges Radio och lyssna på Dyskalkylipodden.  
 • Åtta skolforskningprojekt får dela på 35 miljoner 2023-11-02
  Skolforskningsinstitutet har beslutat att bevilja åtta skolforskningsprojekt bidrag om sammantaget nästan 35 miljoner kronor över en treårsperiod. Bland annat “FIP: Framgångsrik Integrering av Problemformulering i förskoleklass”, Projektledare: Andreas Ebbelind, Linnéuniversitetet och “Undervisningsdesign för långsiktigt hållbart matematiklärande i åk 1–3”, Projektledare: Anna Ida Säfström, Umeå universitet. Läs vidare
 • Forskning: Professorn uppmanar lärare att trassla till matten 2023-11-02
  Elever som kan föra och följa algebraiska resonemang lyckas ofta bra även på andra områden i matematiken, visar forskning vid Stockholms universitet. – Komplexa uppgifter väcker elevernas nyfikenhet, säger Inger Eriksson, professor i pedagogik. Läs vidare
 • Klarar du matematikfrågorna från årets högskoleprov? 2023-10-25
  Högskoleprovet har flera delar med problemlösning. Här är alla 24 frågorna i XYZ-delen. Testa dig själv! Läs och lös problemen här
 • Anmäl intresse för att medverka på nästa omgång av Kleindagarna, 10-12 jan 2024 2023-10-17
  Kleindagarna är en kostnadsfri vidareutbildning för dig som är matematiklärare i gymnasieskolan. Var med under tre inspirerande dagar vid Institut Mittag-Leffler utanför Stockholm, där matematiklärare tillsammans får utveckla och planera morgondagens matematiklektioner för gymnasiet. Nu får du återigen chansen att djupdyka i matematikens spännande historia och samtidigt möjligheten att samla på dig färsk kunskap och nya ...
 • Maria Ingelman Sahléns minnesfond för matematiskt lärande 2023-10-12
  – Har du en idé om matematiskt lärande som kan bli ett projekt?
 • Mathematician Solves 50-Year-Old Möbius Strip Puzzle 2023-09-22
  A trapezoid was key to discovering the elusive answer to a riddle about Möbius strips. Möbius strips are curious mathematical objects. To construct one of these single-sided surfaces, take a strip of paper, twist it once and then tape the ends together. Making one of these beauties is so simple that even young children can ...
 • DEBATT: ”Eleverna lär sig inte vad fysik och kemi innebär” 2023-09-19
  Att de abstrakta symboliska språken har tagits bort från under­visningen i fysik och kemi betyder att eleverna inte vet vad ämnena innebär när de går ut grundskolan. Fysik beskriver naturfenomen med hjälp av matematik och diagram. En naturlig utgångs­punkt är Newtons lagar, som ger ett samband mellan kraft, acceleration och massa. Man definierar sedan energi, effekt ...
 • Skolan använder skrivövningar för att eleverna ska klara matten 2023-09-19
  Göteborgs Posten: Först fick Skolverkets nya strategi för digitala verktyg i skolan svidande kritik. Strax därpå visade en internationell studie att var femte svensk tioåring har svårt att läsa – vilket delvis kan bero på att digitala läromedel tagit över fysiska böcker. Försteläraren Annika Linell i Kungsbacka har arbetat med skrivövningar i flera år och ser ...
 • LEKTIONSTIPSET: Hon ger liv åt den vardagliga matematiken 2023-09-15
  Emelie Reuterswärd har själv aldrig känt att matematik kräver en verklighetsanknytning för att ämnet ska bli intressant. Däremot förstod hon vikten av det när hon började arbeta som lärare, vilket är anledningen till att hon har blivit ett hängivet fan av så kallade grafberättelser. Läs vidare
 • VR ska hjälpa elever förstå matematik 2023-09-11
  Matematik är det ämne som eleverna i Kungsbacka har lägst snittbetyg i. Kan man använda VR för att hjälpa eleverna att ta till sig ämnet? I ett unikt projekt som leds av kommunen håller man på att ta fram en forskningsbaserad applikation för just detta. Läs om projektet på Norra Hallands hemsida samt på Kungsbacka kommuns ...
 • Nordic-Baltic GeoGebra Conference 2023-09-07
  The Twelfth Nordic-Baltic GeoGebra Conference which will be held in Stockholm 27-29 October. Registration is open until Monday 25th September. LÄNK
 • A Powerful Rethinking of Your Math Classroom 2023-08-30
  Andrew Boryga writes about teaching strategies; – We look at strategies you can reset this year—adjusting your testing regimen, tackling math anxiety, encouraging critical thinking, and fostering a mistake-friendly environment. Read more
 • Ny satsning rustar elever för gymnasiematten 2023-08-30
  Under sommarlovet har 25 elever förberett debuten på Härnösands gymnasium genom att delta i en intensivundervisning i matematik. – På det här sättet identifierar vi elever med mattesvårigheter redan före skolstart, säger matematikläraren Joel Hammarström. Läs vidare Läs även
 • Musik stärker matematiskt tänkande enligt turkisk metastudie 2023-08-18
  Enligt turkiska forskare så har de som spelar ett instrument bättre förmåga att lära sig matematik. Lyssna på Vetenskapsradion från den 2023-08-18: Lyssna och läs även på Sveriges Radio, P1 Morgon där Ola Helenius, professor vid Göteborgs universitet blir intervjuad: Musik + matematik= Sant enligt ny studie  
 • Tre NTA-uppdrag för förskolan att prova på 2023-08-18
  Påminnelse om NTAs prova på dag den 29 augusti. Anmäl dig senast den 24e augusti! NTA Skolutveckling har utvecklat tre prova på-uppdrag för förskolan med naturvetenskapligt och tekniskt innehåll. Dessa prova på-uppdrag har tagits fram för att erbjuda en möjlighet att pröva på NTA:s arbetssätt i förskolan. Genom NTA får barnen i förskolan en tidig inblick i ...
 • Svensk STEM-strategi planeras av regeringen 2023-08-03
  Mycket har gjorts men mer behöver göras. Sverige ligger efter många jämförbara länder. Länder såsom Nederländerna, Storbritannien, Finland, Danmark och Japan har sedan många år en politiskt beslutad STEM-strategi (Science, technology, engineering, and mathematics) för att få fler duktiga personer inom naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik. Men Sverige saknar en strategi, vilket riskerar att försvaga ...
 • Nytt nummer av NOMAD, Nordisk MatematikkDidaktikk 2023-07-11
  NOMAD nr 1-2, 2023 Innehåll: Equivalence in multilanguage mathematics assessment Frithjof Theens, Ewa Bergqvist and Magnus Österholm Mediating activities in students’ collaborative work on self-explanation prompts Ida Bergvall and Anneli Dyrvold Students’ reasoned dialogs during problem solving in a Norwegian thinking classroom Ingunn Valbekmo and Raymond Bjuland Teachers’ learning of ambitious mathematics teaching as changes in pedagogical discourse Kjersti Wæge and Olaug Ellen Lona ...
 • Tematiskt nummer av NOMAD 2025 2023-07-06
  It is a tradition that the last issue of NOMAD each year is a thematic issue with invited guest editors. The intention of a thematic issue is to bring together researchers with a certain interest from all Nordic and Baltic countries. The theme for 2025 is The teaching and learning of mathematical modelling in the Nordic ...
 • Aktiestinsens anslag ska bidra till mer jämställda utbildningsval 2023-06-21
  Årets anslag från Aktiestinsens stiftelse på 1,8 miljoner kronor går till forskning vars syfte är att uppmuntra fler unga kvinnor att välja naturvetenskaps- och ingenjörsutbildningar. Med hjälp av ett storskaligt experiment där yrkesverksamma förebilder åker ut till grundskolor i Malmö vill Karl Wennberg, professor vid Handelshögskolan, ta reda på vilka insatser som får störst effekt. Läs ...
 • Matematikbiennalen 2024 – Sista dag att lämna in bidrag är den 20 juni 2023-06-16
  Örebro universitet har utsetts till arrangör och värd för en av Sveriges största mötesplatser för oss med intresse för matematikundervisning och matematikdidaktik – Matematikbiennalen 2024. Ensam är inte stark. Vad vore en summa utan sina termer? En lärare utan sina elever och kollegor? En elev utan sina klasskamrater? Våra egna lärdomar utan alla dom som har ...
 • Regeringen satsar på matematik – ska ge fler ingenjörer 2023-06-12
  Regeringen förbereder en ny satsning som ska göra svenska elever bättre på matematik. En del i den nya strategin är att stärka matematikundervisningen redan i förskoleklass så att barnens intresse väcks tidigt. – Vi ser att mattekunskaperna sjunker. Det är allvarligt, säger skolminister Lotta Edholm (L). DN följde med när hon och utbildningsminister Mats Persson (L) besökte ...
 • Experter efterlyser nationell strategi för grundskolematte 2023-06-07
  Svensk grundskola har halkat efter inom naturvetenskap och matematik och allt fler efterfrågar en nationell strategi för att lyfta kunskapsnivån. I framtiden behövs både bredd och spets för att säkra tillväxt och konkurrenskraft, konstaterar experter. Kompetensförsörjningen är företagens absolut största utmaning, och nu vill Svenskt Näringsliv fokusera extra mycket på grundskolan. Som ett led i ...
 • Dag att anmäla sig till ALM 30 i Limerick! 2023-06-05
  Registration is open for our 30th Adults Learning Mathematics conference, which will be held at the University of Limerick in Ireland, July 3rd- 5th, 2023. This promises to be an exciting event with a great programme of keynote speakers, workshops and research presentations. If you are intending to join us in Limerick, please make sure ...
 • Anmäl dig till NTA Skolutvecklings presentationsdag för Prova på-uppdrag för förskolan 2023-06-02
  NTA Skolutveckling har utvecklat tre prova på-uppdrag för förskolan med naturvetenskapligt och tekniskt innehåll. Dessa prova på-uppdrag har tagits fram för att erbjuda en möjlighet att pröva på NTA:s arbetssätt i förskolan. Uppdragen är främst utvecklade för de som inte redan är medlemmar i föreningen, men även de som är medlemmar kan med fördel arbeta med ...
 • Kängurutävlingens statistik 2023 2023-06-01
  Kängurutävlingen Statistik 2023 Milou Ecolier Benjamin Cadet Junior Student
 • Sveriges största lagtävling i matematik för högstadieelever avgjord 2023-05-29
  Vinnarna av tävlingen Pythagoras Quest 2023 är högstadieeleverna på Engelbrekssskolan, Stockholm. Det var en jämn kamp men till slut fick utslagsuppgiften skilja första- och andraplatsen. På andraplats kom Teleborg Centrum Skola, Kronoberg och på tredjeplats, Östratornskolan, Lund. Läs vidare och anmäl er till nästa års tävling
 • Den trendkänsliga skolan 2023-05-25
  Den trendkänsliga skolan är en artikelserie av Vi Lärare/Ämnesläraren om olika  trender i Svensk undervisning genom tiderna. En av artiklarna fokuserar på John Hatties metoder. Han omnämns som superpedagog, guru och pedagogik­professor. Men nu växer kritiken mot John Hattie. Boken ”Synligt lärande för lärare” blev en succé världen över när den kom 2009. Genom att göra den ...
 • NORMA 24 Conference – first announcement 2023-05-23
  NORMA 24, The Tenth Nordic Conference on Mathematics Education will take place in Denmark from the 4th to the 7th of June 2024 at Aarhus University, Campus Emdrup in Copenhagen. Interplay between research and teaching practice in mathematics education The theme reflects on the one hand a strong tradition in mathematics education research in the Nordic countries ...
 • Elever på Bromangymnasiet läser matematik på universitetsnivå 2023-05-19
  Ett nytt samarbete gör det möjligt för gymnasieelever i Hudiksvall att läsa matematik på Umeå universitet. Förhoppningen är att kunna möta elevernas intresse för ämnet. Läs vidare
 • Matematik med tyngdpunkt i programmering 2023-05-17
  Doktorsavhandling: Tobias Magnussons forskning handlar om vektorvärda modulära former, ett område inom talteori med tillämpningar inom bland annat strängteori. Även elliptiska kurvor har koppling till modulära former. Läs vidare Doktorsavhandlingen: Computing Vector-valued Modular Forms of Congruence Types and of Some Extension Types
 • Forskaren: Lärarleg påverkar mer i matte än i svenska 2023-05-17
  Forskning: Att lärarna är legitimerade spelar större roll för elevernas betyg i matematik än i svenska. Det visar en stor undersökning genomförd av pedagogikforskare från Göteborgs universitet och Högskolan Dalarna. Läs vidare Studien heter”Estimating effects of teacher characteristics on student achievement in reading and mathematics: evidence from Swedish census data”.
 • Why Mathematicians Re-Prove What They Already Know 2023-05-11
  The first proof that many people ever learn, early in high school, is the ancient Greek mathematician Euclid’s proof that there are infinitely many prime numbers. It takes just a few lines and uses no concepts more complicated than integers and multiplication. Mathematicians have a curiously popular pastime: proving it over and over again. Läs vidare/Read more ...
 • Ett samtal om bildning och matematik 2023-05-09
  Var får bildningen plats när allt ska mätas utifrån nyttogörande aspekter? ViS matematiknätverk lyfter frågan. Den 12 juni hålls ett samtal om bildning och matematik initierat av ViS-matematik i samarbete med ABF, Encell och NCM. Läs vidare och anmäl dig här, senast den 10 maj
 • Specialpedagogens hjälpmedel: ”Gör matten både taktil och visuell” 2023-05-08
  Maria Udell-Ericsson berättar om sitt jobb som ­special­pedagog på friskolan Mosaik i Falun och om favoriten bland verktygen. ”Vår skola har musik som profilområde och avslutningskonserten i nian är ett tydligt mål. Vi måste ha samma tankesätt kring teoretiska ämnen och våga vara långsiktiga. Den absolut vanligaste orsaken till att ett hjälpmedel inte fungerar är att ...
 • Schack på schemat gör eleverna bättre i matematik 2023-05-05
  För 15 år sedan visste matematikläraren Maria Helle ingenting om schack. I dag är hon anledningen till att eleverna från förskoleklasserna upp till sexorna på Essingeskolan i Stockholm har schack på schemat. Läs vidare
 • ”Det finns matematik överallt” 2023-05-05
  Linda Jarlskog arbetar som matematiklärare på Komvux i Lund. Hon har dessutom kombinerat sina intressen för matematik och konst genom att skriva en lärobok där uppgifterna utgår från konstverk och byggnader runt om i Lund. – Man öppnar sina ögon och ser att det finns matematik överallt, för många kopplar ju matematik till vad man ...
 • Tävling: Bästa matematiska text 2023 2023-05-04
  Går du på gymnasiet eller i grundskolan och har skrivit ett projektarbete eller en annan text i matematik? Då har du chans att vara med i en tävling om bästa matematiska text, arrangerad av Matematiska institutionen vid Stockholms universitet. Första pris är 5000 kronor! Läs vidare
 • Digital återkoppling stödjer elevers problemlösning i matematik 2023-05-04
  Ny forskning visar hur digital återkoppling kan hjälpa elever att själva komma vidare när de har fastnat i matematisk problemlösning. Datorstödet ger eleverna tips på strategier och verktyg när svårigheter uppstår och kan fungera som ett komplement till lärarens roll. Att lära sig matematik handlar inte bara om att memorera matematiska metoder. För att lösa ...
 • Nytt nummer av Nämnaren ute nu! 2023-05-04
  I Nämnaren nr 2023:2 finns bland annat artiklarna TRR med utomhuspedagogiskt perspektiv samt Varför kombinatorik i skolan? För att se vilka andra artiklar som finns i det aktuella numret se här: https://ncm.gu.se/2023/05/nr-2-2023/ Vill du beställa en prenumeration eller endast beställa detta nummer så går du in här: https://bestallning.ncm.gu.se/
 • Arbeta vidare med Kängurutävlingen 2023-05-03
  Missade du årets Kängurutävling? Vill du testa någon av de andra tävlingsklasserna? Vill du göra testen en gång till, fast i lugn och ro? Nu är 2023 års Känguruproblem, facit och rättningsmallar öppna för alla på ncm.gu.se/klassrum/kanguru/arbetavidare. Vi håller på att sammanställa resultatlistor och statistik, så håll ut ett tag till! Kängurun – Uppgifter, lösningar och “att arbeta ...
 • Nu går det att anmäla sig till LUMA 2023! 2023-05-02
  LUMA, konferensen för Lärarutbildare i Matematik, kommer att äga rum i Karlstad 4-6 oktober 2023. Temat för årets LUMA är Forskningens roll i matematiklärarutbildningen: Möjligheter och utmaningar. Läs vidare och anmäl dig här
 • Nystart för nätverket ” De yngsta förskolebarnens matematik” 2023-04-27
  Nätverket De yngsta förskolebarnens matematik initierades för över tio år sedan. I nätverket har forskare, lärarutbildare och förskollärare med intresse för de yngsta förskolebarnens matematik träffats för erfarenhetsutbyte en gånger om året. Syftet har varit att gemensamt utforska och utveckla en förskoledidaktik utifrån beprövad erfarenhet och vetenskaplig grund. Nätverkets arbete har bland annat resulterat i ...
 • Debatt: Vad har hänt med matten i skolan? 2023-04-21
  Vad förvånad jag blev när jag kom ut i skolan och mötte en matematik som inte passar mig alls! Jag, som alltid haft lätt för matematik, ställs nu inför ett ämne som jag inte riktigt känner igen, skriver KPU-studenten Jenny Johansson. Läs vidare  
 • Segregation större problem än brist på erfarna lärare 2023-04-20
  Skolor i utsatta områden kan ha mindre kvalificerade lärare, men det är främst ökad social segregation som påverkar elevernas prestationer. Det visar en studie av 46 länder. Elever som går i skolor i utsatta områden har ibland mindre välutbildade och erfarna lärare jämfört med elever i mer välbärgade områden. Den ojämlika fördelningen av kvalificerade lärare ses ...
 • Elever skolkar från NP för att skydda sina betyg 2023-04-20
  När lärarna ska särskilt beakta resultaten på nationella proven ökar risken att eleverna skolkar för att inte riskera sänkt betyg. – I en av mina klasser var nästan en tredjedel av eleverna borta, säger NO-läraren Gallo Mamedi Norberg. Läs vidare
 • Besök från Slovakien 2023-04-20
  Häromdagen fick vi finbesök från Bratislava, Slovakien. Rektor, tillsammans med kollegor från Brilliant Stars International Primary school and Kindergarten deltar i Erasmusprojektet och gjorde en utbytesresa till Sverige. De skriver om Erasmusutbytet: The focus is inclusion but we are quite flexible with the learning. Very interested in assessment, individualising learning for each student, and of course focus on ...
 • Samband mellan nationella prov och gymnasiebehörighet 2023-04-19
  Elever utan godkänt resultat på de nationella proven i matematik och svenska i årskurs 3 riskerar att inte uppnå gymnasiebehörighet. Det visar en ny studie gjord av Handelshögskolan vid Örebro universitet på uppdrag av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). – Det gäller att ta vara på varningssignalerna. Tidiga insatser och en gedigen uppföljning av elevernas utveckling ...
 • Särbegåvade elever underpresterar för att passa in 2023-04-19
  Särskilt begåvande elever kan dölja sina förmågor av rädsla för att hamna utanför. De är inte heller så självgående att lärarstöd inte behövs. Däremot behöver undervisningen anpassas, menar forskare. Särskild begåvning är ett begrepp som allt oftare uppmärksammas. Nu lyfter forskare och andra yrkesgrupper fram olika aspekter av särskild begåvning i en antologi. Den syftar ...
 • Nu är det dags att anmäla intresse för att medverka på sommarens omgångar av Kleindagarna! 2023-04-17
  Kleindagarna är en kostnadsfri vidareutbildning för dig som är matematiklärare i gymnasieskolan. Kleindagarna är tre inspirerande dagar vid Institut Mittag-Leffler utanför Stockholm, där mattelärare tillsammans får utveckla och planera morgondagens matematiklektioner för gymnasiet. Nu får du återigen chansen att djupdyka i matematikens spännande historia och samtidigt möjligheten att samla på dig färsk kunskap och nya rön inom pedagogik. Kleindagarna äger rum ...
 • A Number System Invented by Inuit Schoolchildren Will Make Its Silicon Valley Debut 2023-04-13
  Math is called the “universal language,” but a unique dialect is being reborn. In the remote Arctic almost 30 years ago, a group of Inuit middle school students and their teacher invented the Western Hemisphere’s first new number system in more than a century. The “Kaktovik numerals,” named after the Alaskan village where they were ...
 • Fråga en matematiker! har svarat på 22 799 frågor sedan 1996 2023-04-12
  Vecka efter vecka, år efter år, väller frågorna in. Både stora och små funderingar från allmänheten och skolvärlden besvaras via fem frågelådor på Naturvetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet. Här kan vem som helst få direktkontakt med forskare. Fakultetens äldsta frågelåda finns hos Matematikcentrum. Den grundades 1996 av Kjell Elfström, som själv skrev programvaran till frågetjänsten ...
 • New Orleans teens’ Pythagorean proof gains compelling evidence 2023-04-12
  Compelling evidence supports the claims of two New Orleans high school seniors who say they have found a new way to prove Pythagoras’s theorem by using trigonometry, a respected mathematics professor said, even if the students’ “really important and fantastic” achievement is not the first time trigonometry has been used to prove the theory, as ...
 • Lägst betyg i matte – svårt att vända trenden 2023-04-05
  Eleverna är bäst på hem- och konsumentkunskap och engelska. Matematik är däremot det ämne som niondeklassarna på kommunens skolor har absolut lägst betyg i. Trots försök med att höja matematikbetygen har de inte blivit bättre. – Det är inte bara att knäppa på fingrarna, säger Lars Clemensson, kvalitet- och utvecklingschef på förvaltningen för Förskola och grundskola ...
 • Nu är årets ansökan till Mattekollo öppen 2023-04-05
  I år finns två profiler: matematik och programmering. Mattekollot organiseras i år genom den ideella föreningen Mötesplats för särbegåvade. Även om man inte vill söka så har antagningsprovet kluriga problem man kan försöka lösa. Proven (i matte respektive programmering) samt ansökan hittar du på Mattekollo.  
 • Tre frågor om: Särskilt begåvade elever 2023-04-04
  Vad vet forskningsvärlden om särskilt begåvade elever? Forskaren Linda Matsson från Blekinge Tekniska Högskola reder ut begreppet. Fem procent av alla elever uppskattas vara särskilt begåvade. Forskningsvärlden har inte enats om någon definition av begreppet, men enligt lektorn Linda Matsson, som forskar om särskild begåvning vid BTH, brukar man tala om elever som kan se bortom ...
 • Vetenskapens värld – Den nödvändiga nollan 2023-04-03
  Nollan har inte alltid funnits. I tusentals år hade matematiken ingen nolla att räkna med, men när den gjorde sin entré så förändrades matematiken totalt. Vi kunde göra helt nya beräkningar – och det möjliggjorde stora vetenskapliga framsteg. Med hjälp av nollan, och att vi kan räkna i all oändlighet, har vi kunnat bygga den ...
 • Mathematicians have finally discovered an elusive ‘einstein’ tile 2023-03-30
  A 13-sided tile called “the hat” forms a pattern that covers an infinite plane yet it cannot repeat, making it a long-sought shape known as an “einstein”. “Everybody is astonished and is delighted, both,” says mathematician Marjorie Senechal of Smith College in Northampton, Mass., who was not involved with the discovery. Mathematicians had been searching for ...
 • Reviderad “Tänka resonera och räkna i förskoleklass” – finns nu att beställa! 2023-03-28
  Vad har förändrats? Strukturen med teman, cykler och arbetsgången inom varje cykel har gjorts tydligare. Enstaka paraktiviteter och underlag för individuell dokumentation har lagts till. Läs vidare om boken på vår beställningssida
 • Abelprisen for 2023 tildeles Luis A. Caffarelli  2023-03-24
  Det Norske Videnskaps-Akademi tildeler Abelprisen for 2023 til Luis A. Caffarelli ved University of Texas i Austin, USA, for hans  «banebrytende bidrag til regularitetsteori for ikke-lineære partielle differensialligninger inkludert fri randverdiproblemer og Monge–Ampère-ligningen». Forskere bruker differensialligninger som et verktøy for å forutsi den fysiske verden. Disse ligningene uttrykker sammenhengen mellom en eller flere ukjente funksjoner og deres deriverte. Funksjonene ...
 • Långsiktig satsning på matematik en framgångsfaktor 2023-03-22
  I år är det 17 matematiker som får dela på 28 miljoner kronor i anslag inom ramen för Knut och Alice Wallenbergs Stiftelses matematikprogram. De arbetar bland annat med matematiska studier om pandemin, modeller för slumpmässiga händelser och teorier för extremvärden. – Det är väldigt glädjande att se att Stiftelsens satsningar på matematik såväl genom matematikprogrammen ...
 • Chalmerist belönas för unikt matteprojekt 2023-03-21
  Chalmeristen Nils Grimbeck har de senaste fem åren arbetat med Matte EX, ett projekt som genom hans framgångsrika insatser riktar sig mot elever i alla Partilles högstadieskolor med extra fallenhet för matematik. Matte EX ger eleverna möjlighet att komma i kontakt med svårare problem och utmana dem så att de fördjupar sitt intresse för ämnet. Läs ...
 • NOMAD workshop för doktorander i matematikdidaktik 31 maj 2023 2023-03-21
  NOMAD, Nordic Studies in Mathematics Education, och Nationellt centrum för matematikutbildning (NCM) inbjuder till endags workshop om att skriva en artikel för NOMAD. Målgrupp är doktorander i matematikdidaktik från Norden och de Baltiska länderna. Workshopen äger rum 31 maj, 2023 på NCM in Göteborg. Läs mer här: https://ncm.gu.se/nomad-workshop
 • Mattetalanger-podden: Talangcenter för elever med stor lärandepotential 2023-03-17
  Mattetalanger-podden Talangcenter för elever med stor lärandepotential Avsnitt 11 I Norge finns det möjlighet att som elev med stor lärandepotential söka till olika talangcenter där man tre till fyra gånger på ett läsår får jobba med tvärvetenskapliga utmaningar. Fokus ligger på att eleverna ska få utforska teman inom realfag (matematik, naturvetenskap och teknik)  tillsammans med likasinnande och ...
 • Nu kan du anmäla ditt bidrag till Matematikbiennalen 2024 2023-03-14
  Örebro universitet har utsetts till arrangör och värd för en av Sveriges största mötesplatser för oss med intresse för matematikundervisning och matematikdidaktik – Matematikbiennalen 2024. Temat för den här gången är “Tillsammans kan vi mer”. Sista dag att lämna in ditt bidrag är den 20 juni. Läs vidare på Matematikbiennalen2024.se  
 • Idag firas Pi-dagen π 2023-03-14
  Den 14/3 firas Pi-dagen världen över – inte minst i skolorna. Talet Pi approximeras vanligtvis till 3.14 och i många länder skrivs datumet på formen 3/14. Därför har just den 14:e mars utsetts till internationell matematikdag av UNESCO. Kolla in följande sidor för inspiration: Vetenskapens Hus – Experimentera med Pi Pi-dagen firas med en populärvetenskaplig föreläsning av Julie Rowlett, ...
 • Utskick för Kängurutävlingen 2023 2023-03-13
  Nu har vi skickat ut tävlingsmaterial till 1 628 anmälda lärare runt om i landet. På torsdag får man börja tävla, och det ska bli så spännande att se hur det går för er allihop! Så här såg utskicket ut: (minus lösenordet) På sidan ncm.gu.se/klassrum/kanguru/2023 har vi samlat allt ni kan tänkas behöva, och även gjort en ...
 • Study finds lower math scores in high schools that switched to 4-day school week 2023-03-03
  A recent Oregon State University study analyzing the impact of a shorter school week for high schools found that 11th-grade students participating in a four-day week performed worse on standardized math tests than students who remained on five-day schedules. Läs vidare/Read more
 • Regeringen ska utreda hur betygssättningen kan bli mer likvärdig 2023-03-03
  Svensk skola har stora utmaningar med bristande likvärdighet i betygssättningen och därför kommer regeringen att tillsätta en utredning. Det framkommer av en skrivelse som regeringen har beslutat om och som lämnats över till riksdagen. I skrivelsen redovisar regeringen sin bedömning av Riksrevisionens granskning av statens insatser för likvärdig betygssättning. Läs vidare
 • Taggade lärare fick bättre koll på lektionerna 2023-03-03
  I ett projekt har lärare utrustats med sensorer för att visualisera hur de rör sig i klassrummen. Målet är att ny teknik ska ge dem en bättre överblick av hur tiden fördelas mellan olika elever. Katederundervisning eller ambulerande stöd i gruppdiskussioner? Jämn fördelning av uppmärksamheten, eller särskilt fokus på elever med stora behov? Lärare kan ha ...
 • Mathematicians Complete Quest to Build ‘Spherical Cubes’ 2023-03-02
  In the fourth century, the Greek mathematician Pappus of Alexandria praised bees for their “geometrical forethought.” The hexagonal structure of their honeycomb seemed like the optimal way to partition two-dimensional space into cells of equal area and minimal perimeter — allowing the insects to cut down on how much wax they needed to produce, and ...
 • Ny vägledning ska ge fler elever det särskilda stöd de behöver 2023-03-01
  Alltför många elever får inte det särskilda stöd som de behöver för att klara skolan och nå utbildningens mål. Skolverket och SPSM har därför tagit fram en ny vägledning om hur skolor ska kunna ta reda på vilket stöd de behöver sätta in. – Det särskilda stödet kan vara avgörande för elevens möjlighet att klara skolan, ...
 • Matematiklärare får Ingvar Lindqvistpriset 2023-02-21
  Vi uppmärksammar Rickard Fors, Södra Latins gymnasium, Stockholm, som får priset i matematik med motivationen; ”för att han skapar en utmanande men stödjande miljö som kombinerar kreativ och interaktiv problemlösning i matematik med förståelse för hur matematiken kopplar till samhället och vardagen, och för att han aktivt arbetar för mångfalden på skolan”. Om Rickard Fors sägs det ...
 • ALM Virtual Seminar 27th March 2023 2023-02-21
  Challenging Stereotypical Assumptions Speaker: Jenny Stacey Last date for registration is 22th March This presentation will include a summary of Jenny’s research findings, with reference to the age, gender, and ethnicity of participants. She will challenge the deficit model of ESOL learners in GCSE mathematics classes, regardless of gender or age, using the insights gained during the research ...
 • 11 maj 2023 : Charlotte Arkenback 2023-02-17
  Vuxnas matematiklärande – möjligheter och utmaningar
 • Ny pod om forskning för lärare 2023-02-17
  Nya ”Lärare & forskning” låter lärare ta del av de senaste resultaten inom pedagogik och didaktik – i podformat. – Det görs mycket forskning som vi vill bidra till att sprida, säger Malin Tufvesson, generalsekreterare för Lärarstiftelsen, som ligger bakom podden. Läs vidare Lyssna på podden direkt: https://open.spotify.com/episode/0bd5yUcvrSKhhzqHWPp4tx?si=Cqjb34GdSVqxnmBypFZc_g&nd=1
 • Nya prefix för mått och beslut om hur lång en sekund är 2023-02-15
  När allmänna konferensen för mått och vikt (Conférence générale des poids et mesures, CGPM) ägde rum i november 2022 i Paris var sekunden i fokus och det fattades flera beslut som kommer att påverka hur vi mäter tiden. Det togs även beslut om nya prefix för mått, så kallade SI-prefix. Konferensen beslutar hur olika enheter ska ...
 • Universeum satsar på matematik – Mathrix 2023-02-13
  Svenska elevers och studenters matematikkunskaper är otillräckliga. Det visar flera rapporter och studier. Nu satsar Universeum stort på matematik, tillsammans med Erling- Perssons Stiftelse. Matematiken ska göras begriplig och meningsfull, för att öka barns, ungas och vuxnas kunskaper i ämnet och på sikt bidra till en hållbar samhällsutveckling. Mathrix, som den nya avdelningen kallas, öppnades för ...
 • Hjalmar bäst i landet på matte 2023-02-10
  Högstadiets matematiktävlings final gick av stapeln förra helgen i Stockholm med Hjalmar Ingelsbo från Tranemo kommun som en av deltagarna. Där knep han titeln som landets bästa högstadieelev. Han går i åttan och räknar redan årskurs två matte för gymnasiet. Hjalmar säger att han vill bli bäst i världen men inte på matte. Läs vidare Lyssna ...
 • Podcast om TRR – Matematik för alla sinnen 2023-02-06
  Utvecklingslärare Caisa Skoglund, från Norrköpings kommun, träffar och samtalar med lärare, forskare och andra intressanta personer som jobbar inom, eller har en koppling till skola och undervisning. I det här poddavsnittet pratar Caisa med Rikard Gustafsson, förstelärare och verksamhetsutvecklare matematik. Han berättar om metoden (Tänka, Räkna, Resonera) som används för att träna taluppfattning i årskurs F-3. 
 • Covid-19 kostade elever ett tredjedels läsår 2023-01-31
  Nedstängningarna och restriktionerna under coronapandemin påverkade elever världen över. Men hur mycket? Enligt en ny internationell studie förlorade eleverna kunskap motsvarande ett tredjedels läsår. Fast Sverige utgör ett undantag. Läs vidare Läs även  artikeln A systematic review and meta-analysis of the evidence on learning during the COVID-19 pandemic
 • Call for Applications for PROMYS Europe 2023 2023-01-18
  PROMYS Europe 2023, a challenging six-week residential mathematics summer programme at the University of Oxford, UK. PROMYS Europe is seeking Pre-university students from across Europe (including all countries adjacent to the Mediterranean) who show unusual readiness to think deeply about mathematics; Undergraduate students who would like to work with them as counsellors (subject to having the right to ...
 • NTA Skolutveckling bjuder in till ett idéseminarium – 10 mars 2023-01-18
  Inför framtagande av ett nytt NTA-tema för förskolan med fokus på Matematik i olika lärmiljöer bjuder vi in till idéseminarium. Utgångspunkten är att vi ska fundera tillsammans, inspirera varandra och sprida goda exempel om matematik i förskolan. Hoppas att du vill och har möjlighet att vara med, dina tankar är värdefulla. Se bifogad inbjudan
 • Dags att anmäl er till Teknikåttan – senast den 25/1! 2023-01-18
  Kvaltävling 2023 för åttondeklassare Tävlingen är kostnadsfri att anmäla sig till. Det är bara lärare som kan anmäla en klass till tävlingen. Det är bara elever i anmälda åttondeklasser som kan tävla. Teknikåttans klassiska tävling genomförs under vårterminen och består av en kvaltävling, en regiontävling och en rikstävling med final. Från 2021 ligger Klassuppgiften som en separat tävling. Läs mer ...
 • ViS webbinarium med Arne Engström 2023-01-12
  Ta del av ViS-matematiks inspelade webbinarium med Arne Engström på temat Vuxenutbildningens utmaningar – omvärldsförändring och matematiksvårigheter. Läs mer och ta del av webbinariet
 • ALM 2022/23 Virtual Seminar Series, February 6th 2023 2023-01-12
  Maths in prison You are invited to join us for the first ALM Virtual Seminar in 2023 on Maths in Prison, on 6th February at 19.00 London time. There will be three presentations on Maths education in prison, followed by a discussion using padlet. Speakers are from Europe, USA and Australia. Time zones: US (West Coast, 11.00), ...
 • Bengt Johansson död 2023-01-09
    Det är med stor sorg vi måste meddela att NCM:s grundare och tidigare föreståndare Bengt Johansson har gått bort i en ålder av 77 år. Bengt har betytt enormt mycket för många personer och hans insatser för matematiken i svenska skolor kan inte överskattas. NCM kommer att uppmärksamma hans minne på flera olika sätt under den ...
 • Nytt nummer av NOMAD, Nordisk MatematikkDidaktikk 2022-12-29
  NOMAD nr 4, 2022 har kommit! Innehåll: Adaptive number knowledge among primary school students of various ages Salla Pehkonen, Antti Lehtinen, Pasi Nieminen and Markus Hähkiöniemi Transition between discourses – portraying teaching practices in collegial discussions Odd Tore Kaufmann and Andreas Ryve »»» Läs vidare
 • Nyhetsbrev, december 2022 2022-12-21
  Med det här nyhetsbrevet i juletid vill vi önska en god jul och ett riktigt gott nytt år, från oss alla på Nationellt centrum för matematikutbildning.  Det gångna året har för många innehållit en hel del oro och bekymmer, inte minst för världsläget när det gäller både fred och klimat. Samtidigt finns det alltid saker att glädja ...
 • Läraren om skrivning i matematik: ”Händer något i hjärnan” 2022-12-16
  – Jag har jobbat med skrivövningar i flera år och ser ofta tydligt hur eleverna förstår matte mer på djupet tack vare det, säger Annika Linell. Här berättar hon om sin egen metod: Finboken. Läs vidare
 • The Math Behind Wordle Guesses 2022-12-06
  Wordle is a word game. But you can use math to optimize your chances of winning (without cheating). Läs vidare
 • Mathematical Trio Advances Centuries-Old Number Theory Problem 2022-12-06
  Earlier this year, a trio of mathematicians decided to make lemons into lemonade — and ended up making major headway on a problem that mathematicians have been thinking about for centuries. Läs vidare
 • Därför är det dumt att nöta en sak i taget i matten 2022-12-05
  Att under kort tid öva på likartade matteuppgifter lönar sig inte i längden, enligt Olof Dahl som är lärare i matematik och fysik. Han förespråkar inlärningsmetoderna ”spacing” och ”interleaving”. – Ska det nötas, så ska det nötas smart, säger han. Sprid ut övningarna över tid… Läs vidare  
 • Matematikläger hos Chalmers Tekniska högskola 9-12 februari 2023 2022-12-01
  Föreningen Ung Vetenskapssport bjuder härmed in till ett matematikläger den 9 – 12 februari 2023 på Chal-mers Tekniska Högskola i Göteborg. Lägret är avsett för elever med speciellt intresse för matematik med vilja att utmanas och utvecklas. Lägretriktar sig främst till gymnasieelever, men högstadieelever som är på gymnasienivå är också tillåtna att del-ta. Som riktlinje rekommenderas ...
 • Unik satsning på begåvade elever i Karlskrona 2022-11-25
  Extra utmaningar till duktiga matteelever är inget nytt. Men Karlskrona blir först i landet med att bredda satsningen på särkilt begåvade elever till att även omfatta studier i språk och historia. Satsningen bygger på det så kallade ”Mattegänget”. I sex år har matematikintresserade elever på Karlskronas högstadier träffats en gång i veckan på Ehrensvärdska gymnasiet. Här ...