Alla Aktuellt

Tips! Använd din webbläsares inbyggda sökfunktion (ctrl-f eller kommando-f) och sök på ditt/dina nyckelord.

Aktuellt sorterade i fallande datumordning

 • Anmäl dina elever till Sonja Kovalevsky-dagarna 8-9 november i Växjö 2024-05-16
  Evenemanget riktar sig mot gymnasieelever med särskilt intresse för matematik. Eleverna får ta del av en spännande och inspirerande blandning av föredrag, workshops, problemlösning och social samvaro. 2024 äger Sonja Kovalevsky-dagarna rum 8-9 november i Växjö. Hur går anmälan till? Som matematiklärare får du anmäla två elever, en kvinnlig och en manlig, som till hösten går sista ...
 • Nu går det att anmäla sig till LUMA 2024 2024-05-02
  Till alla LUMA-intresserade! 2024 års LUMA-konferens kommer att äga rum i Uppsala 18-20 september. Konferensens tema kommer att vara ”Matematikens roll i matematiklärarutbildningen”. Mer informaton och anmälan hittar du här >> Sista anmälningsdag är 28/8.
 • Örebroforskare räknar på idrott – modeller för att väga risk mot möjliga vinster 2024-04-25
  Vi måste ofta väga risker mot vad vi kan vinna. Örebroforskarna Anders Lunander och Niklas Karlsson har analyserat risktagande och beslutsfattande inom idrott – med längdhopp, stafett och skidsprint som exempel. – Matematiken kan hjälpa oss att blottlägga mönster och samband vi annars inte ser, säger Anders Lunander, forskare i nationalekonomi vid Örebro universitet. Läs vidare [Örebro ...
 • Rapport: En bättre kursplan i matematik – förslag på process och innehåll 2024-04-17
  I denna rapport argumenterar Ola Helenius (Göteborgs universitet) och doktor Linda Marie Ahl (NCM, Göteborgs universitet/Uppsala universitet) för att göra kursplanen i matematik mer specifik. Detta till följd av regeringens tillsatta utredning som ska se över både läro- och kursplaner i syfte att göra dessa mer tydligt inriktade på fakta och ämneskunskaper samt bättre anpassade ...
 • Skolforskare: Lärarnas önskedröm får elevresultaten att dala 2024-04-12
  En skola gjorde alla tänkbara insatser men lyckades ändå inte få elevresultaten att lyfta. När man bjöd in ett forskarteam att studera vad som gick snett fick skolan ett något svårsmält svar. Skolforskarna Anette Jahnke och Åsa Hirsh vid Göteborgs universitet fick, tillsammans med forskningsinstitutet Ifous, i uppdrag av en kommun att analysera varför kunskapsresultaten på ...
 • Number of Distances Separating Points Has a New Bound 2024-04-11
  Scatter three points in a plane, then measure the distances between every pair of them. In all likelihood, you’ll find three different distances. But if you arrange the points in an equilateral triangle, then every distance is the same. In a plane, this is impossible to do with four points. The smallest number of distances ...
 • Kungl. Vetenskapsakademien: Ytterligare 18 matematiker får ekonomiskt stöd för sin forskning 2024-04-11
  Kungl. Vetenskapsakademien: Ytterligare 18 matematiker får ekonomiskt stöd för sin forskning
 • Tips! Norska matematikksenteret har en ny sida om matematik för förskolan 2024-04-10
  Kika in på Norska matematikksenterets sida för Barnehaven. Där finns aktivitets-idéer för förskolebarn att hämta. >>Barnehage | Matematikksenteret
 • Missade du anmälan till Kleindagarna i januari 2024? Det kommer fler tillfällen! 2024-04-10
  Syftet med Kleindagarna är att överbrygga glappet mellan gymnasiet och högskolan genom att skapa insikt om varandras matematiska synsätt och undervisningssituation. Missade du anmälan till Kleindagarna i januari 2024? Håll ögonen öppna under våren för att säkra din plats i juni (17-19) och augusti (14-16)! Läs mer och anmäl dig här  
 • ALM Virtual Seminar 15th April 2024 – Dyscalculia Uncovered: The Big Questions, with Rob Jennings 2024-04-05
  ALM Virtual Seminar 15th April 2024 Dyscalculia Uncovered: The Big Questions Speaker: Rob Jennings Time: Online (19:00 UK time) Click here to register. Last date for registration is 14th April 2024. You are invited to join us for the second ALM Virtual Seminar in 2024 on Dyscalculia – The Big Questions at 19.00 London time. About Rob’s presentation Dyscalculia, a specific learning ...
 • Hon ska ta reda på hur en bra mattelösning skrivs 2024-04-05
  Hur ser en bra skriftlig redovisning av lösningen till ett matematiskt problem ut? Trots att elever förväntas kunna leverera en sådan, är det är en fråga som sällan diskuteras. Nu ska forskaren Anna Teledahl ändra på det. Läs vidare
 • Math Kangaroo Asia Camp 2024 – för de med mycket stort intresse för matematik 2024-03-27
  It is with great pleasure that we extend to you a cordial invitation to participate in the Math Kangaroo Asia Camp 2024. Scheduled from July 18th to 23rd, 2024, this event promises to be an extraordinary voyage into the realm of mathematics, offering a blend of intellectual stimulation, camaraderie, and unforgettable experiences. Purpose: Math Kangaroo Asia ...
 • Lärarprofiler prisades på matematikbiennalen 2024-03-27
  Per Berggren och Cecilia Christiansen belönas för att sprida glädje i matteundervisningen. – Jag är stolt som en tupp, säger Per Berggren, efter att de första stipendierna ur Peder Claessons minnesfond delades ut vid matematikbiennalen i Örebro. Mångåriga insatser för undervisningen i matte belönades när årets upplaga av matematikbiennalen gick av stapeln i Örebro. – Det känns fantastiskt ...
 • Undervisning påverkas av klassens förkunskaper 2024-03-18
  Sammansättning och förkunskaper i klassen påverkar – och kan begränsa – lärarnas undervisning. Det har i sin tur betydelse för elevernas resultat, enligt en avhandling. I en avhandling har forskaren Pontus Bäckström tittat närmare på hur sammansättningen i en skolklass påverkar undervisningen och elevernas resultat. Tidigare forskning om kamrateffekter i skolundervisning visar att elever gynnas av att ...
 • Fira Pi-dagen idag med utmaningar och egna event! 2024-03-14
  The International Day of Mathematics (IDM) is a worldwide celebration. Each year on March 14 all countries will be invited to participate through activities for both students and the general public in schools, museums, libraries aThe International Day of Mathematics (IDM) is a worldwide celebration. Each year on March 14 all countries will be invited ...
 • Nationell konferens om särskilda utbildningsbehov i matematik 2024 2024-03-13
  Tillsammans har vi en vision att kunna bidra till en forskningsbaserad skolutveckling med fokus på specialpedagogiska frågor i matematik. Genom att skapa engagemang kring konferensens tema möjliggör vi utveckling och lärande. Konferensen bidrar genom att verka för fördjupade kunskaper och erbjuda möjligheter till reflektion. Temat för årets konferens är “Särskilda utbildningsbehov i matematik – eleverna, undervisningen ...
 • Påminnelse om Kängurutävlingen 2024-03-13
  Kommer ni att vara med på årets Kängurutävling? Vi har tillsammans med över 100 andra länder träffats, tillsammans skrivit, valt ut favoritmatematikproblem och översatt dem till svenska. Du som lärare anmäler din epost på ncm.gu.se/klassrum/kanguru/2024 för att få årets utmaning skickad till dig 18 mars, och tävlingen startar 21 mars. Kängurutävlingen 2024
 • Lärare på idrottsgymnasiet i Umeå får pris av Vetenskapsakademien 2024-03-06
  Problemlösning, en naturvetenskaplig mötesplats på fritiden, spännande laborationer och fantasifulla äventyr är något av det som årets lärarpristagare erbjuder sina elever. Vera Lundström vid elitidrottsgymnasiet i Umeå är en av fem lärare som nu tilldelas Ingvar Lindqvistpriset av Kungl. Vetenskapsakademien. Genom Ingvar Lindqvistprisen vill Kungl. Vetenskapsakademien visa på lärarnas viktiga roll i samhället. I år var ...
 • Han löser geometriska problem med hjälp av algebra – får Göran Gustafssonpris 2024-03-01
  Göran Gustafssonprisen på sammanlagt 33 miljoner kronor tilldelas nu fem yngre forskare från Umeå, Lund, Uppsala, Göteborg och Stockholm. Anna Överby Wernstedt forskar om TBE-virus, Vasili Hauryliuks forskning bidrar till kampen mot antibiotikaresistens, Sebastian Westenhoff avbildar kemiska reaktioner, Giovanni Volpe skapar smarta mikropartiklar, och Alexander Berglund löser geometriska problem med hjälp av algebra. De fem befinner ...
 • Handelshögskolan inför nytt behörighetskrav som komplement till betyg 2024-02-28
  Handelshögskolan i Stockholm ändrar nu sina behörighetskrav. Den som vill ha en chans att antas till något av kandidatprogrammen måste till antagningen 2025 ha gjort högskoleprovet med minst 1,25 i provresultat. Läs vidare
 • STEM kan bli ett lyft för Sverige – men vem ska göra jobbet? 2024-02-28
  Sverige har goda möjligheter att ta en ledande position inom den gröna omställningen. Men för att det ska lyckas krävs naturvetenskaplig kompetens. Och där ökar gapet mellan utbud och efterfrågan. Därför krävs det åtgärder både på kort och lång sikt för att Sverige inte ska hamna på efterkälken. Ett viktigt problem är den dåliga genomströmningen på ...
 • Därför satsar matteläraren på begreppsliga uppgifter 2024-02-28
  Lektionstipset: Julia Tsygan tror inte på att traggla enkla uppgifter femtio gånger om för att få kunskapen att sätta sig, som hon själv beskriver det. I stället bör man fokusera på matematikens mysterier. Exempelvis med hjälp av begreppsliga uppgifter. Även om de kräver både tid, tillit – och is i magen. Läs vidare
 • Akelius Foundation ger donation till Mattecentrum 2024-02-26
  Mattecentrum skapar årligen 35 000 timmar för gratis läxhjälp i matematik på 22 orter. Akelius Foundation donerar nu 7,5 miljoner till Mattecentrum under en treårsperiod. Donationen möjliggör Mattecentrums fortsatta arbete med att ge kostnadsfritt mattestöd till unga. Denna donation ger oss en trygghet i att forma en långsiktig insats för barn och ungas matematikkunskaper, säger Ellen ...
 • Konferens om Matematiksvårigheter i högstadiet och gymnasiet 2024-02-22
  Skolportens ordnar en fortbildningsdag för dem som möter elever i behov av stöd i matematikundervisningen. De här föreläsningarna ska ge ökad kunskap om olika slags matematiksvårigheter, vad de kan bero på och hur man kan stötta eleverna på bästa sätt. Konferensen vänder sig främst till matematiklärare, speciallärare och specialpedagoger på högstadiet och gymnasiet, men kan även ...
 • 3rd Mathematics Summer School for school students 2024 2024-02-22
  The EMS Education Committee announces the organization of its third Mathematics Summer School for talented/gifted students in mathematics. The purpose of this Summer School is to give an opportunity to high ability students to develop further knowledge and competences in post-secondary education mathematics and to support their way to mathematics careers. Read more and apply [Thales ...
 • Mattemetoden som får adrenalinet att pumpa 2024-02-09
  I klassrummet hörs 17 röster. De bildar en talkör kring entalen och tiotalen. De får ett problem att fundera på enskilt och sedan i par. Till sist talar de om problemet i helklass. Lågstadieläraren Elise Pettersson på Pilängskolan i Landskrona har arbetat med den omstridda matematikmetoden Tänka, resonera och räkna (TRR) i fem år. Läs vidare ...
 • Lyssna på poddavsnitt om grundläggande aritmetik – från universitetet i Agder 2024-02-08
  Norsk podcast intervjuar svensk forskare om grundläggande aritmetik. Av och med Niclas Larson, Försteamanuensis på universitetet i Agder. Avsnitt 2. Trekk ikke alltid fra handlar om additiva operationer Avsnitt 3. Multiplikasjon med egg og appelsiner handlar om multiplikativa operationer  
 • Ny sajt samt podd! Lärare & Forskning – nyheter om forskning, för lärare 2024-02-07
  Lärarstiftelsen lanserar satsningen Lärare & Forskning. En ny sajt som ska göra forskning om undervisning och lärande tillgängligt, begripligt och användbart för lärare och för en bredare allmänhet. Lärare & Forskning är Lärarstiftelsen största satsning under 2024 och artiklarna kommer att publiceras temavis under hela året. Först ut är temat läsning och sedan följer breda eller ...
 • Hon besvarar matematikens svåraste frågor – Crafoordpriset i matematik 2024 2024-01-31
  Claire Voisin, Institut de Mathématiques de Jussieu, Frankrike, får Crafoordpriset i matematik 2024 ”för enastående bidrag till komplex och algebraisk geometri, däribland Hodge-teori, algebraiska cykler och hyperkähler-geometri”. Algebraisk geometri handlar om geometriska former och strukturer som kan beskrivas som lösningar till algebraiska ekvationer. Till skillnad från den elementära skolgeometrin är dessa former ofta omöjliga att visualisera, ...
 • Omotiverade elever bakom resultatet i Pisa 2024-01-12
  Många elever är omotiverade och underpresterar i Pisa, visar ny forskning. – Skapa incitament för dem att prestera bättre. Elever vill ha respons på det de gör, säger forskaren Stefan Johansson, forskare vid Göteborgs universitet. Läs vidare
 • Glöm inte anmäla er till Matematikbiennalen innan den 15e januari då priset höjs! 2024-01-04
   
 • Att inte förstå matematik kan leda till livslång frustration 2024-01-04
  Matematiken har gäckat många elever genom historien. En anledning är att skillnaden mellan att begripa och inte begripa är så definitiv. Under de år som jag ägnade mig åt att studera matematik, minns jag att det som tilltalade mig mest var ämnets – ja, jag tror att det bästa ordet kan vara renhet. Det fanns formler ...
 • Tävla med gymnasiearbetet inom naturvetenskap, teknik och matematik 2024-01-04
  Utställningen Unga Forskare är Sveriges största vetenskapsmässa och tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik. Anmälan: 6 jan-6 feb. Intresseanmälan kan göras redan nu. Mer info och anmälan: ungaforskare.se
 • ALM Virtual Seminar 15th January 2024 2024-01-04
  Engaging with maths: facing up to the challenges for organisations and students Speaker: Diane Dalby Time: Online (19:00 UK time) Click here to register and read more about the presentation. Last date for registration is 14th January.
 • Nytt nummer av NOMAD, Nordisk MatematikkDidaktikk 2023-12-21
  NOMAD nr 3-4, 2023 Nu finns årets sista nummer av NOMAD på webben. Det ett mastigt, tematiskt dubbelnummer med 10 artiklar. Temat för detta nummer är Digital resources in mathematics education. Detta nummer är även det sista som kommer att tryckas. Från nästa år publiceras NOMAD enbart som pdf på webben. »»» Läs vidare
 • Skolornas matematiktävling avgjordes i Lund 2023-12-14
  Från Luleå i norr till Malmö i söder. Den geografiska bredden bland finalisterna var stor när Skolornas matematiktävling nyligen avgjordes i Lund. Resultatet från finalen ligger också till grund för uttagningen av det svenska laget till den internationella matematikolympiaden, dit Sverige skickar ett lag med sex deltagare. – Skolornas matematiktävling har betytt väldigt mycket för matematikämnet. Det ...
 • Försämrat resultat i PISA 2022 2023-12-05
  PISA 2022 visar att elever i Sverige har försämrat sina resultat i både matematik och läsförståelse, men däremot inte i naturvetenskap jämfört med PISA 2018. Trots en försämring av de svenska resultaten ligger Sverige fortsatt över genomsnitten i OECD i alla tre ämnesområden. Detta beror till stor del på att flertalet OECD-länder också försämrat sina ...
 • Program in Mathematics for Young Scientists – PROMYS Europe 2024 2023-12-05
  PROMYS Europe is designed to encourage mathematically ambitious students who are at least 16 to explore the creative world of mathematics. Participants tackle fundamental mathematical questions within a richly stimulating and supportive community of fellow first-year students, returning students, undergraduate counsellors, research mentors, faculty, and visiting mathematicians.     The programme runs from 7 July – 17 ...
 • Olle från Hvitfeldtska vann SM i matte 2023-12-05
  I Skolornas matematiktävling, som arrangeras av Svenska matematikersamfundet, tävlar gymnasieelever i matematisk problemlösning.  I årets final deltog 25 tävlande och på delad första plats kom Olle Rehnquist från Hvitfeldtska i Göteborg. – Jo men det kändes stort att vinna. Det är kul att känna att den tiden man lagt ner på förberedelser bär frukt, säger Olle Rehnquist ...
 • Vi tipsar om Mattecoach.se! Helt gratis hjälp online. 2023-12-01
  Mattecoach är en kostnadsfri hjälp för alla elever som läser matematik på grundskole- och gymnasienivå. Även du som läser gymnasiekurser på Komvux, folkhögskola eller ett basår är välkommen att höra av dig. Nu har de tagit fram en ny webbsida där det är enkelt att komma igång och chatta med en coach. Alla som arbetar som ...
 • Skolverkets svar på forskarnas trendkritik: ”Håller med” 2023-11-24
  FORSKNING Tre tunga forskare har slagit larm om att flera av de bärande delarna av den svenska skolan bygger på myter och pseudovetenskap. Nu svarar Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson på kritiken. Och han ger forskarna rätt på sju av åtta punkter. Läs vidare
 • Matematikbiennalen 21 – 22 mars 2024 Nu är anmälan öppen! 2023-11-22
  Programmet är klart, och bokningen är öppen! Vartannat år lockar Matematikbiennalen mellan 2000 och 3000 matematikintresserade pedagoger, skolledare, forskare, studenter och andra till två dagar fyllda av föreläsningar, workshops, utställningar, diskussioner och andra aktiviteter. Här ges möjlighet att inspirera andra, kompetensutveckla sig, lära känna kollegor från hela landet samt vara med och påverka framtidens matematikundervisning. Utöver programmet arrangeras ...
 • Särskilt begåvade barn beskrivs på negativt sätt i skolan 2023-11-22
  Skolpersonal och rektorer beskriver ofta särskild begåvning hos barn utifrån svårigheter och problem – istället för att se begåvningen som en tillgång för både barnet och verksamheten. Det framgår av en ny avhandling. Malin Ekesryd Nordström, nyligen disputerad vid Pedagogiska institutionen vid Umeå universitet, arbetade tidigare som specialpedagog. Hon märkte då att det fanns barn som ...
 • Kan bättre kursplaner lyfta Sveriges svaga matte-resultat? 2023-11-21
  Kan bättre kursplaner lyfta Sveriges svaga matte-resultat?
 • Hon brinner för att hjälpa begåvade matematikelever 2023-11-16
  Valentina Chapovalova brinner för att elever som tycker att skolans matematik är för lätt ska få de utmaningar de behöver. – Det är viktigt att vi fångar upp och stimulerar dessa elever, säger hon. Läs vidare
 • En podcast om dyskalkyli – med Louise Schneider 2023-11-07
  När Louise Schneider gick i skolan upplevde hon att hon inte fick rätt hjälp eller blev förstådd och bestämde sig därför att hjälpa andra genom att prata om vad dyskalkyli är och sprida kunskap. Lyssna på en intervju med henne i Sveriges Radio och lyssna på Dyskalkylipodden.  
 • Åtta skolforskningprojekt får dela på 35 miljoner 2023-11-02
  Skolforskningsinstitutet har beslutat att bevilja åtta skolforskningsprojekt bidrag om sammantaget nästan 35 miljoner kronor över en treårsperiod. Bland annat “FIP: Framgångsrik Integrering av Problemformulering i förskoleklass”, Projektledare: Andreas Ebbelind, Linnéuniversitetet och “Undervisningsdesign för långsiktigt hållbart matematiklärande i åk 1–3”, Projektledare: Anna Ida Säfström, Umeå universitet. Läs vidare
 • Forskning: Professorn uppmanar lärare att trassla till matten 2023-11-02
  Elever som kan föra och följa algebraiska resonemang lyckas ofta bra även på andra områden i matematiken, visar forskning vid Stockholms universitet. – Komplexa uppgifter väcker elevernas nyfikenhet, säger Inger Eriksson, professor i pedagogik. Läs vidare
 • Klarar du matematikfrågorna från årets högskoleprov? 2023-10-25
  Högskoleprovet har flera delar med problemlösning. Här är alla 24 frågorna i XYZ-delen. Testa dig själv! Läs och lös problemen här
 • Anmäl intresse för att medverka på nästa omgång av Kleindagarna, 10-12 jan 2024 2023-10-17
  Kleindagarna är en kostnadsfri vidareutbildning för dig som är matematiklärare i gymnasieskolan. Var med under tre inspirerande dagar vid Institut Mittag-Leffler utanför Stockholm, där matematiklärare tillsammans får utveckla och planera morgondagens matematiklektioner för gymnasiet. Nu får du återigen chansen att djupdyka i matematikens spännande historia och samtidigt möjligheten att samla på dig färsk kunskap och nya ...
 • Maria Ingelman Sahléns minnesfond för matematiskt lärande 2023-10-12
  – Har du en idé om matematiskt lärande som kan bli ett projekt?
 • Mathematician Solves 50-Year-Old Möbius Strip Puzzle 2023-09-22
  A trapezoid was key to discovering the elusive answer to a riddle about Möbius strips. Möbius strips are curious mathematical objects. To construct one of these single-sided surfaces, take a strip of paper, twist it once and then tape the ends together. Making one of these beauties is so simple that even young children can ...
 • DEBATT: ”Eleverna lär sig inte vad fysik och kemi innebär” 2023-09-19
  Att de abstrakta symboliska språken har tagits bort från under­visningen i fysik och kemi betyder att eleverna inte vet vad ämnena innebär när de går ut grundskolan. Fysik beskriver naturfenomen med hjälp av matematik och diagram. En naturlig utgångs­punkt är Newtons lagar, som ger ett samband mellan kraft, acceleration och massa. Man definierar sedan energi, effekt ...
 • Skolan använder skrivövningar för att eleverna ska klara matten 2023-09-19
  Göteborgs Posten: Först fick Skolverkets nya strategi för digitala verktyg i skolan svidande kritik. Strax därpå visade en internationell studie att var femte svensk tioåring har svårt att läsa – vilket delvis kan bero på att digitala läromedel tagit över fysiska böcker. Försteläraren Annika Linell i Kungsbacka har arbetat med skrivövningar i flera år och ser ...
 • LEKTIONSTIPSET: Hon ger liv åt den vardagliga matematiken 2023-09-15
  Emelie Reuterswärd har själv aldrig känt att matematik kräver en verklighetsanknytning för att ämnet ska bli intressant. Däremot förstod hon vikten av det när hon började arbeta som lärare, vilket är anledningen till att hon har blivit ett hängivet fan av så kallade grafberättelser. Läs vidare
 • VR ska hjälpa elever förstå matematik 2023-09-11
  Matematik är det ämne som eleverna i Kungsbacka har lägst snittbetyg i. Kan man använda VR för att hjälpa eleverna att ta till sig ämnet? I ett unikt projekt som leds av kommunen håller man på att ta fram en forskningsbaserad applikation för just detta. Läs om projektet på Norra Hallands hemsida samt på Kungsbacka kommuns ...
 • Nordic-Baltic GeoGebra Conference 2023-09-07
  The Twelfth Nordic-Baltic GeoGebra Conference which will be held in Stockholm 27-29 October. Registration is open until Monday 25th September. LÄNK
 • A Powerful Rethinking of Your Math Classroom 2023-08-30
  Andrew Boryga writes about teaching strategies; – We look at strategies you can reset this year—adjusting your testing regimen, tackling math anxiety, encouraging critical thinking, and fostering a mistake-friendly environment. Read more
 • Ny satsning rustar elever för gymnasiematten 2023-08-30
  Under sommarlovet har 25 elever förberett debuten på Härnösands gymnasium genom att delta i en intensivundervisning i matematik. – På det här sättet identifierar vi elever med mattesvårigheter redan före skolstart, säger matematikläraren Joel Hammarström. Läs vidare Läs även
 • Musik stärker matematiskt tänkande enligt turkisk metastudie 2023-08-18
  Enligt turkiska forskare så har de som spelar ett instrument bättre förmåga att lära sig matematik. Lyssna på Vetenskapsradion från den 2023-08-18: Lyssna och läs även på Sveriges Radio, P1 Morgon där Ola Helenius, professor vid Göteborgs universitet blir intervjuad: Musik + matematik= Sant enligt ny studie  
 • Tre NTA-uppdrag för förskolan att prova på 2023-08-18
  Påminnelse om NTAs prova på dag den 29 augusti. Anmäl dig senast den 24e augusti! NTA Skolutveckling har utvecklat tre prova på-uppdrag för förskolan med naturvetenskapligt och tekniskt innehåll. Dessa prova på-uppdrag har tagits fram för att erbjuda en möjlighet att pröva på NTA:s arbetssätt i förskolan. Genom NTA får barnen i förskolan en tidig inblick i ...
 • Svensk STEM-strategi planeras av regeringen 2023-08-03
  Mycket har gjorts men mer behöver göras. Sverige ligger efter många jämförbara länder. Länder såsom Nederländerna, Storbritannien, Finland, Danmark och Japan har sedan många år en politiskt beslutad STEM-strategi (Science, technology, engineering, and mathematics) för att få fler duktiga personer inom naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik. Men Sverige saknar en strategi, vilket riskerar att försvaga ...
 • Nytt nummer av NOMAD, Nordisk MatematikkDidaktikk 2023-07-11
  NOMAD nr 1-2, 2023 Innehåll: Equivalence in multilanguage mathematics assessment Frithjof Theens, Ewa Bergqvist and Magnus Österholm Mediating activities in students’ collaborative work on self-explanation prompts Ida Bergvall and Anneli Dyrvold Students’ reasoned dialogs during problem solving in a Norwegian thinking classroom Ingunn Valbekmo and Raymond Bjuland Teachers’ learning of ambitious mathematics teaching as changes in pedagogical discourse Kjersti Wæge and Olaug Ellen Lona ...
 • Tematiskt nummer av NOMAD 2025 2023-07-06
  It is a tradition that the last issue of NOMAD each year is a thematic issue with invited guest editors. The intention of a thematic issue is to bring together researchers with a certain interest from all Nordic and Baltic countries. The theme for 2025 is The teaching and learning of mathematical modelling in the Nordic ...
 • Aktiestinsens anslag ska bidra till mer jämställda utbildningsval 2023-06-21
  Årets anslag från Aktiestinsens stiftelse på 1,8 miljoner kronor går till forskning vars syfte är att uppmuntra fler unga kvinnor att välja naturvetenskaps- och ingenjörsutbildningar. Med hjälp av ett storskaligt experiment där yrkesverksamma förebilder åker ut till grundskolor i Malmö vill Karl Wennberg, professor vid Handelshögskolan, ta reda på vilka insatser som får störst effekt. Läs ...
 • Matematikbiennalen 2024 – Sista dag att lämna in bidrag är den 20 juni 2023-06-16
  Örebro universitet har utsetts till arrangör och värd för en av Sveriges största mötesplatser för oss med intresse för matematikundervisning och matematikdidaktik – Matematikbiennalen 2024. Ensam är inte stark. Vad vore en summa utan sina termer? En lärare utan sina elever och kollegor? En elev utan sina klasskamrater? Våra egna lärdomar utan alla dom som har ...
 • Regeringen satsar på matematik – ska ge fler ingenjörer 2023-06-12
  Regeringen förbereder en ny satsning som ska göra svenska elever bättre på matematik. En del i den nya strategin är att stärka matematikundervisningen redan i förskoleklass så att barnens intresse väcks tidigt. – Vi ser att mattekunskaperna sjunker. Det är allvarligt, säger skolminister Lotta Edholm (L). DN följde med när hon och utbildningsminister Mats Persson (L) besökte ...
 • Experter efterlyser nationell strategi för grundskolematte 2023-06-07
  Svensk grundskola har halkat efter inom naturvetenskap och matematik och allt fler efterfrågar en nationell strategi för att lyfta kunskapsnivån. I framtiden behövs både bredd och spets för att säkra tillväxt och konkurrenskraft, konstaterar experter. Kompetensförsörjningen är företagens absolut största utmaning, och nu vill Svenskt Näringsliv fokusera extra mycket på grundskolan. Som ett led i ...
 • Dag att anmäla sig till ALM 30 i Limerick! 2023-06-05
  Registration is open for our 30th Adults Learning Mathematics conference, which will be held at the University of Limerick in Ireland, July 3rd- 5th, 2023. This promises to be an exciting event with a great programme of keynote speakers, workshops and research presentations. If you are intending to join us in Limerick, please make sure ...
 • Anmäl dig till NTA Skolutvecklings presentationsdag för Prova på-uppdrag för förskolan 2023-06-02
  NTA Skolutveckling har utvecklat tre prova på-uppdrag för förskolan med naturvetenskapligt och tekniskt innehåll. Dessa prova på-uppdrag har tagits fram för att erbjuda en möjlighet att pröva på NTA:s arbetssätt i förskolan. Uppdragen är främst utvecklade för de som inte redan är medlemmar i föreningen, men även de som är medlemmar kan med fördel arbeta med ...
 • Kängurutävlingens statistik 2023 2023-06-01
  Kängurutävlingen Statistik 2023 Milou Ecolier Benjamin Cadet Junior Student
 • Sveriges största lagtävling i matematik för högstadieelever avgjord 2023-05-29
  Vinnarna av tävlingen Pythagoras Quest 2023 är högstadieeleverna på Engelbrekssskolan, Stockholm. Det var en jämn kamp men till slut fick utslagsuppgiften skilja första- och andraplatsen. På andraplats kom Teleborg Centrum Skola, Kronoberg och på tredjeplats, Östratornskolan, Lund. Läs vidare och anmäl er till nästa års tävling
 • Den trendkänsliga skolan 2023-05-25
  Den trendkänsliga skolan är en artikelserie av Vi Lärare/Ämnesläraren om olika  trender i Svensk undervisning genom tiderna. En av artiklarna fokuserar på John Hatties metoder. Han omnämns som superpedagog, guru och pedagogik­professor. Men nu växer kritiken mot John Hattie. Boken ”Synligt lärande för lärare” blev en succé världen över när den kom 2009. Genom att göra den ...
 • NORMA 24 Conference – first announcement 2023-05-23
  NORMA 24, The Tenth Nordic Conference on Mathematics Education will take place in Denmark from the 4th to the 7th of June 2024 at Aarhus University, Campus Emdrup in Copenhagen. Interplay between research and teaching practice in mathematics education The theme reflects on the one hand a strong tradition in mathematics education research in the Nordic countries ...
 • Elever på Bromangymnasiet läser matematik på universitetsnivå 2023-05-19
  Ett nytt samarbete gör det möjligt för gymnasieelever i Hudiksvall att läsa matematik på Umeå universitet. Förhoppningen är att kunna möta elevernas intresse för ämnet. Läs vidare
 • Matematik med tyngdpunkt i programmering 2023-05-17
  Doktorsavhandling: Tobias Magnussons forskning handlar om vektorvärda modulära former, ett område inom talteori med tillämpningar inom bland annat strängteori. Även elliptiska kurvor har koppling till modulära former. Läs vidare Doktorsavhandlingen: Computing Vector-valued Modular Forms of Congruence Types and of Some Extension Types
 • Forskaren: Lärarleg påverkar mer i matte än i svenska 2023-05-17
  Forskning: Att lärarna är legitimerade spelar större roll för elevernas betyg i matematik än i svenska. Det visar en stor undersökning genomförd av pedagogikforskare från Göteborgs universitet och Högskolan Dalarna. Läs vidare Studien heter”Estimating effects of teacher characteristics on student achievement in reading and mathematics: evidence from Swedish census data”.
 • Why Mathematicians Re-Prove What They Already Know 2023-05-11
  The first proof that many people ever learn, early in high school, is the ancient Greek mathematician Euclid’s proof that there are infinitely many prime numbers. It takes just a few lines and uses no concepts more complicated than integers and multiplication. Mathematicians have a curiously popular pastime: proving it over and over again. Läs vidare/Read more ...
 • Ett samtal om bildning och matematik 2023-05-09
  Var får bildningen plats när allt ska mätas utifrån nyttogörande aspekter? ViS matematiknätverk lyfter frågan. Den 12 juni hålls ett samtal om bildning och matematik initierat av ViS-matematik i samarbete med ABF, Encell och NCM. Läs vidare och anmäl dig här, senast den 10 maj
 • Specialpedagogens hjälpmedel: ”Gör matten både taktil och visuell” 2023-05-08
  Maria Udell-Ericsson berättar om sitt jobb som ­special­pedagog på friskolan Mosaik i Falun och om favoriten bland verktygen. ”Vår skola har musik som profilområde och avslutningskonserten i nian är ett tydligt mål. Vi måste ha samma tankesätt kring teoretiska ämnen och våga vara långsiktiga. Den absolut vanligaste orsaken till att ett hjälpmedel inte fungerar är att ...
 • Schack på schemat gör eleverna bättre i matematik 2023-05-05
  För 15 år sedan visste matematikläraren Maria Helle ingenting om schack. I dag är hon anledningen till att eleverna från förskoleklasserna upp till sexorna på Essingeskolan i Stockholm har schack på schemat. Läs vidare
 • ”Det finns matematik överallt” 2023-05-05
  Linda Jarlskog arbetar som matematiklärare på Komvux i Lund. Hon har dessutom kombinerat sina intressen för matematik och konst genom att skriva en lärobok där uppgifterna utgår från konstverk och byggnader runt om i Lund. – Man öppnar sina ögon och ser att det finns matematik överallt, för många kopplar ju matematik till vad man ...
 • Tävling: Bästa matematiska text 2023 2023-05-04
  Går du på gymnasiet eller i grundskolan och har skrivit ett projektarbete eller en annan text i matematik? Då har du chans att vara med i en tävling om bästa matematiska text, arrangerad av Matematiska institutionen vid Stockholms universitet. Första pris är 5000 kronor! Läs vidare
 • Digital återkoppling stödjer elevers problemlösning i matematik 2023-05-04
  Ny forskning visar hur digital återkoppling kan hjälpa elever att själva komma vidare när de har fastnat i matematisk problemlösning. Datorstödet ger eleverna tips på strategier och verktyg när svårigheter uppstår och kan fungera som ett komplement till lärarens roll. Att lära sig matematik handlar inte bara om att memorera matematiska metoder. För att lösa ...
 • Nytt nummer av Nämnaren ute nu! 2023-05-04
  I Nämnaren nr 2023:2 finns bland annat artiklarna TRR med utomhuspedagogiskt perspektiv samt Varför kombinatorik i skolan? För att se vilka andra artiklar som finns i det aktuella numret se här: https://ncm.gu.se/2023/05/nr-2-2023/ Vill du beställa en prenumeration eller endast beställa detta nummer så går du in här: https://bestallning.ncm.gu.se/
 • Arbeta vidare med Kängurutävlingen 2023-05-03
  Missade du årets Kängurutävling? Vill du testa någon av de andra tävlingsklasserna? Vill du göra testen en gång till, fast i lugn och ro? Nu är 2023 års Känguruproblem, facit och rättningsmallar öppna för alla på ncm.gu.se/klassrum/kanguru/arbetavidare. Vi håller på att sammanställa resultatlistor och statistik, så håll ut ett tag till! Kängurun – Uppgifter, lösningar och “att arbeta ...
 • Nu går det att anmäla sig till LUMA 2023! 2023-05-02
  LUMA, konferensen för Lärarutbildare i Matematik, kommer att äga rum i Karlstad 4-6 oktober 2023. Temat för årets LUMA är Forskningens roll i matematiklärarutbildningen: Möjligheter och utmaningar. Läs vidare och anmäl dig här
 • Nystart för nätverket ” De yngsta förskolebarnens matematik” 2023-04-27
  Nätverket De yngsta förskolebarnens matematik initierades för över tio år sedan. I nätverket har forskare, lärarutbildare och förskollärare med intresse för de yngsta förskolebarnens matematik träffats för erfarenhetsutbyte en gånger om året. Syftet har varit att gemensamt utforska och utveckla en förskoledidaktik utifrån beprövad erfarenhet och vetenskaplig grund. Nätverkets arbete har bland annat resulterat i ...
 • Debatt: Vad har hänt med matten i skolan? 2023-04-21
  Vad förvånad jag blev när jag kom ut i skolan och mötte en matematik som inte passar mig alls! Jag, som alltid haft lätt för matematik, ställs nu inför ett ämne som jag inte riktigt känner igen, skriver KPU-studenten Jenny Johansson. Läs vidare  
 • Segregation större problem än brist på erfarna lärare 2023-04-20
  Skolor i utsatta områden kan ha mindre kvalificerade lärare, men det är främst ökad social segregation som påverkar elevernas prestationer. Det visar en studie av 46 länder. Elever som går i skolor i utsatta områden har ibland mindre välutbildade och erfarna lärare jämfört med elever i mer välbärgade områden. Den ojämlika fördelningen av kvalificerade lärare ses ...
 • Elever skolkar från NP för att skydda sina betyg 2023-04-20
  När lärarna ska särskilt beakta resultaten på nationella proven ökar risken att eleverna skolkar för att inte riskera sänkt betyg. – I en av mina klasser var nästan en tredjedel av eleverna borta, säger NO-läraren Gallo Mamedi Norberg. Läs vidare
 • Besök från Slovakien 2023-04-20
  Häromdagen fick vi finbesök från Bratislava, Slovakien. Rektor, tillsammans med kollegor från Brilliant Stars International Primary school and Kindergarten deltar i Erasmusprojektet och gjorde en utbytesresa till Sverige. De skriver om Erasmusutbytet: The focus is inclusion but we are quite flexible with the learning. Very interested in assessment, individualising learning for each student, and of course focus on ...
 • Samband mellan nationella prov och gymnasiebehörighet 2023-04-19
  Elever utan godkänt resultat på de nationella proven i matematik och svenska i årskurs 3 riskerar att inte uppnå gymnasiebehörighet. Det visar en ny studie gjord av Handelshögskolan vid Örebro universitet på uppdrag av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). – Det gäller att ta vara på varningssignalerna. Tidiga insatser och en gedigen uppföljning av elevernas utveckling ...
 • Särbegåvade elever underpresterar för att passa in 2023-04-19
  Särskilt begåvande elever kan dölja sina förmågor av rädsla för att hamna utanför. De är inte heller så självgående att lärarstöd inte behövs. Däremot behöver undervisningen anpassas, menar forskare. Särskild begåvning är ett begrepp som allt oftare uppmärksammas. Nu lyfter forskare och andra yrkesgrupper fram olika aspekter av särskild begåvning i en antologi. Den syftar ...
 • Nu är det dags att anmäla intresse för att medverka på sommarens omgångar av Kleindagarna! 2023-04-17
  Kleindagarna är en kostnadsfri vidareutbildning för dig som är matematiklärare i gymnasieskolan. Kleindagarna är tre inspirerande dagar vid Institut Mittag-Leffler utanför Stockholm, där mattelärare tillsammans får utveckla och planera morgondagens matematiklektioner för gymnasiet. Nu får du återigen chansen att djupdyka i matematikens spännande historia och samtidigt möjligheten att samla på dig färsk kunskap och nya rön inom pedagogik. Kleindagarna äger rum ...
 • A Number System Invented by Inuit Schoolchildren Will Make Its Silicon Valley Debut 2023-04-13
  Math is called the “universal language,” but a unique dialect is being reborn. In the remote Arctic almost 30 years ago, a group of Inuit middle school students and their teacher invented the Western Hemisphere’s first new number system in more than a century. The “Kaktovik numerals,” named after the Alaskan village where they were ...
 • Fråga en matematiker! har svarat på 22 799 frågor sedan 1996 2023-04-12
  Vecka efter vecka, år efter år, väller frågorna in. Både stora och små funderingar från allmänheten och skolvärlden besvaras via fem frågelådor på Naturvetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet. Här kan vem som helst få direktkontakt med forskare. Fakultetens äldsta frågelåda finns hos Matematikcentrum. Den grundades 1996 av Kjell Elfström, som själv skrev programvaran till frågetjänsten ...
 • New Orleans teens’ Pythagorean proof gains compelling evidence 2023-04-12
  Compelling evidence supports the claims of two New Orleans high school seniors who say they have found a new way to prove Pythagoras’s theorem by using trigonometry, a respected mathematics professor said, even if the students’ “really important and fantastic” achievement is not the first time trigonometry has been used to prove the theory, as ...
 • Lägst betyg i matte – svårt att vända trenden 2023-04-05
  Eleverna är bäst på hem- och konsumentkunskap och engelska. Matematik är däremot det ämne som niondeklassarna på kommunens skolor har absolut lägst betyg i. Trots försök med att höja matematikbetygen har de inte blivit bättre. – Det är inte bara att knäppa på fingrarna, säger Lars Clemensson, kvalitet- och utvecklingschef på förvaltningen för Förskola och grundskola ...
 • Nu är årets ansökan till Mattekollo öppen 2023-04-05
  I år finns två profiler: matematik och programmering. Mattekollot organiseras i år genom den ideella föreningen Mötesplats för särbegåvade. Även om man inte vill söka så har antagningsprovet kluriga problem man kan försöka lösa. Proven (i matte respektive programmering) samt ansökan hittar du på Mattekollo.