nr 2, 2025

Inledaren

Utforska begreppet vinkel genom programmering
Pål-Erik Eidsvig
Här presenteras två exempel på aktiviteter där programmering i Scratch kan bidra till att ge eleverna en bättre förståelse av det matematiska begreppet vinkel.

Mönster kopplat till kx + m = y
Anne-Marie Wastesson
I den här artikeln kopplas räta linjens ekvation kx + m = y ihop med mönster och talföljder, både konkret, visuellt och med hjälp av digitala hjälpmedel.

Kängurusidan: Reflektioner kring årets Kängurutävling
Ulrica Dahlberg
I årets tävling deltog över 100 000 elever. Nu finns tävlingsproblemen med både facit och förslag på att arbeta vidare tillgängliga på NCM:s webbplats.

Peder Claessons minnesfond för glädje i matematik

Dags att nominera …

Lärartankar: Meningsfull minnesträning
Bo Sjöström
Hur minnet fungerar och minnets roll i inlärning är frågeställningar inom kognitionsvetenskap som på sista tiden väckts till liv igen, bannat togs upp i en artikel i Nämnaren 20924:1.Utifrån sin långa lärarerfarenhet reflekterar här Bo Sjöström minnesträning och vad den syftar till.

Om Matematikbiennalen 2026
Samtala med dina elever om vad som är en bra matematiklektion och skicka in ett tävlingsbidrag till Matematikbiennalen 2026. Fina priser väntar.
Tävling: Vår bästa mattelektion

Flest till 100!
Håkan Lennerstad
Alla tal kan primtalsfaktoriseras. Här föreslås en tävling där olika sorters tal får bilda lag och tävla om vilka som blir flest till 100. Kommer primtalen att vinna över andra grupper av tal?

Kritisk granskning i statistik
Jöran Petersson
Denna artikel ger exempel på vad kritisk hållning i statistisk läskunnighet kan vara från lågstadium till gymnasium med och utan digitala verktyg.

Matematisk speed-dejting
Jonas Hall
Aktiviteten som beskrivs här passar utmärkt när eleverna fått med sig all teori om linjens ekvation eller enkla funktioner men behöver mer träning. Den fungerar också som ett trevligt avbrott i en extra lång matematiklektion.

Uppslaget: Mattekedjor
Emelie Reuterswärd
Att arbeta med en Mattekedja passar bra som uppvärmning. Ta 5–15 minuter av en helklasslektion exempelvis för att repetera en matematisk idé som klassen arbetade med föregående lektion.
Uppslaget: Algebraiska uttryck

Vacker algebra
Pedram Hatami
Att lösa algebraiska problem kan vara som att skapa vackra surrealistiska tavlor. Här är en tavla byggd av rena och lärorika algebraiska manipulationer.

Stipendium till Bengt Johanssons minne
Dags att nominera …

Algebramåndag
Linda Marie Ahl
Genom att ihärdigt en dag i veckan ge elever algebrauppgifter som diskuteras noga får de många erfarenheter som gör att de litar både på matematikens regler och den egna förmågan att resonera om korrekta lösningar.

Matematikbiennalen 2026 – gör en idéutställning!
Läs hur du gör …

Grattis på födelsedagarna!
Lasse Berglund
Födelsedagsproblemet är en klassiker från 1930-talet som fortfarande kan förvåna och engagera elever. Idag står också datatekniska möjligheter till buds för elever – och andra – som vill utforska problemet.

GeoGebra Tips #5: Binomial- och hypergeometrisk fördelning
Jonas Hall

Matematiska tricks med digital rot
Klas Lunderup
Ett roligt sätt att väcka intresse för matematik är att introducera ett trick som vid första anblicken verkar som trolleri men som sedan visar sig bygga på ett logiskt resonemang utifrån talens inneboende struktur. Artikeln visar ett par sådana tricks.

Sonja Kovalevsky-dagarna
Linnea Fransson & Marcus Nilsson
Sonja Kovalevsky-dagarna är ett årligt evenemang för gymnasieelever med ett särskilt intresse för matematik. Evenemanget arrangeras av Nationalkommittén för matematik vid Kungliga Vetenskapsakademin i samarbete med Sveriges lärosäten. Under åren 2024 och 2025 står Linnéuniversitetet i Växjö som värd för arrangemanget.

Undervisning genom dialog
Linda Mattsson & Robert Nyqvist
Lärare som undervisar i matematik på Blekinge Tekniska Högskola har testat ett nytt sätt att undervisa i form av dialog mellan en expert och en novis. De upplever att interaktionen mellan expert och novis skapar nya möjligheter för lärande i matematik, både gällande ämneskunskaper och studieteknik.

Länkar till filmer

Problemavdelningen: Algebra – en x-tra utmaning
Jenny Karlsson & Annalena Önnhed
Det finns många tillfällen då kunskaper i algebra underlättar problemlösning. Inledningsvis kan elever komma långt med kloka resonemang och på sikt ska resonemangen bli allt mer generella.

Problemavdelningen: Algebra – en x-tra utmaning

Redaktion

Cecilia Kilhamn

Lena Nilsson

Ansvarig utgivare

Peter Nyström