Svar och lösningar, april 2008

Skicka in era lösningar!

Lösningar till månadens problem kommer från Simon, Gabriel och Zac i klass 6c på Sjöängsskolan i Älvsjö, Lisa Svens och Gustav Erbing i klass 5 på Knutsboskolan i Ludvika, Joel och Henrik i 6b på Sallerupskolan i Eslöv, Sabina Keskitalo på Lillerudsgymnasiet samt Christina Håfström som är Montessorilärare på Loviselundsskolan i Hässelby. Alla svarade rätt på samtliga problem!

Problem 1

Hur många gram väger kängurun?

Lösning
9 gram.
Från den vänstra vågen kan man få fram att fem pennor väger 30 g, dvs en penna väger 6 gram. Det betyder att kängurun väger 9 gram.


Problem 2

Vid ett glasstånd säljs glass av sju smaker. En grupp matematiklärare kommer till ståndet och alla köper en strut med två olika smaker, men ingen vill välja samma smakkombination som någon annan. Hur många olika kombinationer är möjliga?

Lösning
Den första smaken kan väljas på 7 sätt och den andra på 6 sätt, dvs 7 · 6 = 42 sätt. Men valet jordgubb/vanilj och vanilj/jordgubb ger samma smakkombination. Vi måste dividera med 2. Det finns 21 smakkombinationer.


Problem 3

Man har tre primtal a,b,c med a>b>c. Om a+b+c = 78 och a–b–c = 40 så är abc =
A) 438 B) 590 C) 1062 D) 1239 E) 2006

Lösning
2006.
a + b + c = 78 och a – b – c = 40 ger a = 59. Då är summan b + c = 19 som är ett udda tal. Då måste c = 2 och b = 17.


problemen …
Array
lösningarna …
Array

Innehåll: UD