Gr/Gy, Skolledare
Föreläsning
Attila Szabo
Det knepigaste av allt är att hjärnan inte gör det man säger till den att göra, hjärnan gör istället som den blir behandlad. Och om den ska göra något ansträngande, så är det nödvändigt att lusten finns till för att göra det.
Hjärnforskningen visar tydligt att den pedagogiska relationen i undervisningen är viktigare än den pedagogiska situationen.
Problemlösning är en väsentlig del av matematiken. Om man i klassrummet diskuterar problemlösning, så kan grundläggande matematiska insikter utvecklas hos eleverna. Att behandla matematiska problem som utmanar hjärnan och att verkligen kunna lösa dem leder till personlig glädje och tillfredsställelse som är de viktigaste drivkrafterna bakom inlärningen. Forskningen anser att dessa drivkrafter är grundläggande i hjärnans inre belöningsprocess.
Föreläsningen handlar huvudsakligen om ett arbetssätt som är tänkt att utveckla en pedagogisk relation, men som ofta leder till att en inre belöningsprocess initieras hos elever.
Attila Szabo är matematikutvecklare för gymnasiet och läromedelsförfattare, han undervisar på S:t Eriks gymnasium i Stockholm.