Ansikten

Skapad: 2015-11-26. Ändrad: 2015-11-26

Ansikten

Matematikpapperet Ansikten består av sidor med fyra ansikten på varje: pojkar, flickor, bebisar, kvinnor och män.

• Ett sätt att använda korten är att låta eleverna ha dem som ett bildmässigt stöd vid problemlösning och beräkningar av olika slag. Om fyra personer ska dela på ett antal pepparkakor, en summa pengar eller olika sysslor i hemmet kan det vara ett stöd att kunna lägga fram bilder på fyra personer på sin bänk och låta dem få pepparkakor, pengar eller tilldelade sysslor, kanske i form av markörer, fördelade enligt de förutsättningar som gäller.
  • Dagens familjer kan se ut på många olika sätt. Stereotypa bilder med mamma, pappa och barn fungerar långt ifrån alltid. Med hjälp av bilderna ska varje elev kunna plocka ihop en familj som åtminstone till antal liknar den egna familjen. ”Hur många år är alla i familjen tillsammans? Vilken är medelåldern just nu? Vad händer när en i familjen fyller år?”
  • Hur kan följande familj se ut? ”Laura har pantat flaskor. Hon vill ge sina syskon 6 kronor var men då fattas det 2 kronor. Om hon istället ger var och en 4 kronor får hon 4 kronor över. Hur många syskon och hur många kronor har Laura?”

Hämta vid behov Adobe Reader
(i nytt fönster)