Adventslösning 24 december 2013

Skapad: 2013-12-10. Ändrad: 2013-12-27  

Adventslösning 24 december 2013


Tomtemor ska gå till marknaden för att sälja julbröd. På vägen möter hon en hungrig tomtenisse som hon ger hälften av sina bröd plus ett halvt bröd. Efter en stund möter hon ytterligare en hungrig nisse som också får hälften plus ett halvt av tomtemors bröd. När hon kommer fram till marknaden säljer hon de tio bröd hon har kvar. Hur många hade hon från början?Svar: 43.

Här ska man räkna baklänges.
Till marknaden kom tomtemor med 10 bröd. Innan dess gav hon ett halvt bröd till den andra nissen, innan dess hade hon 10 och ett halvt bröd, innan dess gav hon hälften av det hon hade till honom. Alltså gav hon lika mycket som hon behöll, dvs tio och ett halvt. Innan dess hade hon 10,5 + 10,5= 21 bröd. Innan dess hände samma sak med den första nissen och vi kan på samma sätt beräkna att hon från början hade 43 bröd.
Vi tänker på brödhalvor när vi räknar men det betyder inte att tomtemor delade itu något bröd. Man kan gissa att hon, tvärtom, ville ge hälften av det hon hade till en hungrig nisse men hade ett udda antal, så gav hon lite mera än hälften för att slippa att dela itu ett av bröden.