Lösning adventsproblem 15 december 2012

Skapad: 2012-12-13. Ändrad: 2013-01-14

Lösning adventsproblem 15 december 2012

Tomtemor har gjort egna kolor och lagt fram dem för provsmakning, var och en vid en siffra. Chokladkolan ligger vid ett jämnt tal. Hallonkolan ligger mellan nötkolan och lakritskolan. Lakritskolan finns vid en röd siffra. Vaniljkolan har ett udda tal. Nötkolan finns inte vid de tre sista siffrorna.

1    2    3    4    5

Kan du lista ut vilka kolorna är från vänster till höger?

Lösning

De ligger i följande ordning: 1: nötkola, 2: hallonkola, 3: lakritskola 4: chokladkola, 5: vaniljkola.

Svar har kommit från Från Vera och från Oskar J., klass 5B; Kopperskolan, Stenungsund; Måns A.; Alexander W.; Casper M. i Fridaskolan; Adam Jönsson som går i 5B på Kalmarsundsskolan i Kalmar samt Emilia.A, Rick.Ö, Natti.S, Steff. S, Tugce.G Klass 6b Bergshamraskolan Solna.

Vera sammanställer alla möjligheter i en tabell och utesluter steg för steg alla möjligheter utom den som är svaret. Här återges hennes resonemang med ord bara.
Chokladkolan ligger vid siffran 2 eller 4 (jämnt tal)
Hallonkolan vid 2,3 eller 4. (Ej 1 eller 5 eftersom den ligger mellan 2 andra)
Lakritskolan vid 2 eller 3. (röd siffra)
Ingen annan kola än vaniljkola kan ligga vid 5 alltså vaniljkola ligger där.
Då kan bara nötkola ligga på 1.