Lösning adventsproblem 2 december 2012

Skapad: 2012-11-29. Ändrad: 2013-01-14

Lösning adventsproblem 2 december 2012

Trollkarlen hängde upp sin adventsstjärna.

– Ååå! sa Pepparkaksgubbe Mörkbrun.
– En sjuuddig stjärna! sa Pepparkaksgubbe Ljusbrun.
– Hur gör man en sådan? frågade Pepparkaksgubbe Mellanbrun.
– Jag ritade en cirkel, markerade sju punkter med jämna mellanrum på cirkeln, drog sju linjer, raderade cirkeln och målade stjärnan gul, sa trollkarlen.
– Du ritade nog linjer som gick genom punkter närmast varandra, sa Pepparkaksgubbe Mörkbrun.
– Nej! Genom varannan, sa Pepparkaksgubbe Ljusbrun.
– Mellan var tredje, sa Pepparkaksgubbe Mellanbrun.
Trollkarlen sa ingenting. Vilken pepparkaksgubbe hade rätt?

Lösning
Vera P. 4a Lilla Adolf Fredrik Stockholm, Elias 11 år, Isak i 5B Kopperskolan i Stenungsund, Jesper L. i Vårgårda, Johannes, Theo, Amanda och Luna i klass 5B i Ljungviksskolan, Fabian och Otto i 5c Sturebyskolan i Sienna, Ella W., Mirza M. samt Elisabeth S., klass 6B Centralskolan i Malung; Erika R. Fridaskolan; Benjamin J. samt Dew E. B. skickade in lösningar.

De flesta tyckte att pepparkaksgubbe mellanbrun hade rätt. Någon röstade på pepparkaksgubbe Ljusbrun och någon på mörkbrun och Elias tyckte att både pepparkaksgubbe mellanbrun och ljusbrun hade rätt.
Alla ni hade rätt!

Trollkarlen kunde ha dragit linjer genom punkter närmast varandra på den röda cirkeln eller genom varannan punkt på den gula eller mellan var tredje punkt på den blåa. Någon cirkel finns inte kvar på trollkarlens stjärna så vi kan bara gissa. Ofta när man vill rita en figur så ritar man också linjer, punkter och cirklar som inte ska vara med i den färdiga figuren men är till hjälp när man ritar den. Det kalas en hjälpkonstruktion. I regel brukar det vara så att ju större en hjälpkonstruktionen är desto lättare är att rita den önskade figuren med god precision. Det mest troliga är att trollkarlen använde den stora, blåa cirkeln och i så fall var det pepparkaksgubbe mellanbrun som hade rätt, men säker kan man inte vara!