Lösning: Adventsproblem 21 december

Skapad: 2011-12-23. Ändrad: 2011-12-24

Lösning: Adventsproblem 21 december

Oscar har 4 syskon. Äldst är Filip född år 1996, Lucas är född 8 år senare, Emma är 6 år äldre än Lucas, Ida 5 år yngre än Emma och Oscar själv 4 år äldre än Ida.
Vilket år är Oscar född?

Det finns tre sätt: Man kan beräkna födelseåren för var och en i tur och ordning eller hur mycket yngre Filips syskon är än Filip eller hur gammal var och en är i år.

Jag tänkte att det skulle det vara svårt för de yngsta eleverna att räkna med fyrsiffriga tal och att de skulle föredra de senare sätten, men det var inte något problem för någon som skickade svar, alla räknade med födelseår eller blandade lite och alla fick rätt svar.

Så framställer Monika sina beräkningar:
Filip är född 1996
Lucas 8 år senare dvs 2004
Emma 6 år äldre än Lucas sålunda två år yngre än Filip 1998.
Ida är 5 år yngre än Emma dvs född 2003
Oscar 4 år äldre än Ida dvs 1999.

Andra som svarade var Signe E, Vera, Astrid Lone Amanda, klass 4A i Solhemsskolan i Spånga, Amanda L i Fridaskolan, David, 4B i Tingvallaskolan 4B, Säffle och Philip.