Lösning: Adventsproblem 18 december

a) två lika delar
b) tre lika delar
c) fyra lika delar.

Det har kommit lösningar från Vera P, Hanna K; Maria S och Sara F klass 7c i Fridaskolan Mölnlycke, Philip S; Klass 7b i Risbroskolan i Fagersta, Felix M-N, Monica W och David S, alla med bilder. Det är svårt att hantera så många bilder gjorda i olika program, därför visar jag här bara egna bilder.
Så här kan man dela figuren i två, tre eller fyra lika delar, lika både till formen och till storleken.

David skriver: Fem lika delar verkar omöjligt, men sex lika delar går på oändligt många olika sätt pga kvadratens symmetri. Jag har försökt med fem och lutar åt att hålla med David. Så kan man dela figuren i sex lika delar: Man tar en kvadrat, delar den med en rak linje som har en godtycklig riktning men går genom kvadratens mittpunkt och sedan delar figuren i tre sådana tudelade kvadrater.

Om man nöjer sig med att delarna ska vara lika bara till formen men olika till storleken, så finns det många olika möjligheter och man kan dela figuren i hur många ”lika” delar som helst.