Lösning: Adventsproblem 16 december

Skapad: 2011-12-20. Ändrad: 2011-12-20

Lösning: Adventsproblem 16 december

Tomtemor ville köpa ett nytt bälte. På ett torg i Snölandet kostade ett flätat läderbälte 54 renmark och 50 barr (1 renmark=100 barr). Tomtemor hade en hundra-renmarkssedel och en tio-renmarkssedel.

Handlaren kunde inte betala tillbaka på 100 renmark, han hade bara en 50 renmarkssedel och ett 1 renmarkmynt. Säljaren ropade på en kollega och frågade om han kunde växla åt dem men kollegan hade bara två mynt på 5 renmark och två på 50 barr. Tillsammans lyckades de ändå ordna så att Tomtemor kunde betala för bältet.

Hur gjorde de?

Tomtemor lämnar alla sina pengar, 110 renmark. Handlaren ger henne 50 renmark tillbaks. Kollegan ger henne 5 renmark och 50 barr.
Philip S.

Ja, det går nog bra och sedan får handlaren göra upp med kollegan. Men tänk om de minns olika om hur det gick och blir ovänner på köpet? Jag föredrar nästa lösning där de gör tre enkla affärer och börjar inte nästa innan den förra är avslutat.

Vi är klass 8a, Risbroskolan, Fagersta:
Tomtemor växlar med kollegan, hon ger 10 renmarkssedeln och får två 5 renmark mynt
Handlaren växlar sin renmark med kollegan och får då två 50-barrs mynt.
Tomtemor ger handlaren 100 renmarkssedeln och fem renmarksmyntet och får 50 renmarkssedeln och ett 50 barrs mynt tillbaka. Hon går gladeligen hem med sitt ursnygga bälte.
Ungefär så tyckte också Klass 6 i Orrestaskolan och Vera P.

Lösningar som mera liknade Philips kom från Peter G, ES2a (musik), David S. klass 4B i Kopperskolan och från Hilde B.
(Tänk om valutan varit t ex 1 renmark=12 kottar, 1 kotte=8 barr – krånglar till David på slutet - fast då kan man ju hitta växel överallt i skogen... ;).
Så skönt att vi använder decimalsystemet i Sverige!

Leo