Lösning: Adventsproblem 13 december

Skapad: 2011-12-15. Ändrad: 2011-12-18

Lösning: Adventsproblem 13 december

Tärnorna, Hanna, Matilda och Sofia har olika hårfärg. En är mörk, en är blond och en är rödhårig. Den mörka tärnan är yngst och har inga syskon. Sofia är äldre än den rödhåriga tärnan. Hanna är kär i Matildas bror.
Vem har vilken hårfärg?

Svar: Hanna har mörkt hår, Matilda rött och Sofia blont hår.

Så här tänkte Vera P:
Eftersom den mörkhåriga tärnan är yngst och Sofia är äldre än den rödhåriga tärnan då vet jag att Sofia är blond. Eftersom Matilda har en bror och mörkhåriga tärnan inte har några syskon då vet jag att Matilda är rödhårig. Då betyder det att Hanna är den mörkhåriga tärnan.

En perfekt lösning! En enklare men ändå lika klar motivering är inte möjlig.

Det kom också korrekta lösningar från Monica W. Felix M-N, Philip S., Hilde B och Victoria Ö.

Vi har dessutom fått korrekta svar, några med mer eller mindre fullständiga förklaringar, från: klass 5A i Solhemsskolan i Spånga, klass 4B i Kopperskolan i Stenungsund och 3:an på Lilla Trulsegården, Rasmus J., Carina C., Hanna L., Madelen S., Johanna S., Agge och Fabbe samt Moa L.

Leo