Lösning: Adventsproblem 10 december

Skapad: 2011-12-14. Ändrad: 2011-12-15

Lösning: Adventsproblem 10 december

På en lång och smal skogsstig åker tre snöslädar, alla dragna av renar. De ska till nordpolen. Samtidigt kommer det tre likadana snöslädar i motsatt riktning, från nordpolen.

Två snöslädar kan inte passera varandra på den smala stigen. En släde kan dras bakåt några meter när man hjälps åt, men det är minst en mil till en bredare väg. Kuskarna vet att det finns en liten glänta intill stigen, där en släde åt gången kan få plats.

Hur ska de göra för att komma förbi varandra?

Den första släden av de som ska till nordpolen kör in i gläntan. De andra två väntar på lagom avstånd. De 3 som kommer från nordpolen kör förbi gläntan så att den som står i gläntan kan köra ut och fortsätta mot nordpolen. Därefter backar de och upprepar samma manöver med den andra som ska mot nordpolen och samma sak med den tredje släden bara med den skillnaden att nu behöver de inte backa utan kan direkt fortsätta dit de ska.
Det är i princip den lösning som föreslås av David, Vera och Monica.

Philip har något annorlunda lösning (en bild följde med men även utan bild kan man förstå hur Philip menar):

Först åker den 1: a röda släden in i gläntan. Sen åker alla gula förbi gläntan och den röda kör i väg. Sen backar alla gula tillbaka då kör en av dem in i gläntan, alla röda kör förbi och den gula i gläntan kör i väg. Efter detta håller de på så tills alla är förbi. Alltså i Philips lösning ska varannan gång en av de som kör mot nordpolen köra in i gläntan och varannan gång en av de andra.
Den första metoden är den enklaste och smartaste men Philips är nästan lika bra.

Det kan vara roligt att testa både metoder i ett klassrum, på en korridor eller i en gymnastiksal eller var som helst med 6 elever som ska vara slädenDom byter slädar. Testa gärna med andra antal släden i varje följe och gärna med olika antal i olika följen.

Jo, Gustav H. kom ett förslag till, lite i still med en viss Alexander den Store. ” Dom byter slädar”
Det är inte så enkelt som det låter. Man måste ju lasta om och dessutom vända alla slädar. Det kanske går. Men i så fall måste vara mycket jobbigt.

Astrid L. A. H. ES2a (teater) i Anderstorpsskolan i Skellefteå meddelar på facebook: ‎men renar kan ju flyga!
Det fans alltså inget problem.
Leo