Skapad: 2010-11-12. Ändrad: 2010-11-12

Nämnaren nr 1, 2010

Omslagsbilden

Mitt intresse för matematik gjorde att jag efter att ha läst kemiteknikpå
KTH även studerade matematik på Stockholms universitet. Studierna, både på KTH och på SU fördjupade mitt matematikintresse.

Jag har även haft fotografering som stort intresse ända sedan jag var barn. Min första kamera var en mycket enkel pocketkamera Agfamatic 4000 med engångsblixtar. Efter den kameran sparade jag ihop till en halvautomatisk systemkamera och köpte även till extra objektiv och blixt. Efterhand kom priset för filmer och framkallningar på något vis att kyla ned fotointresset. Då kom räddningen – de digitala systemkamerorna. I och med detta teknikgenombrott återuppväcktes mitt intresse för fotografering.
Är man som jag fascinerad av matematik och geometriska figurer, samt har ett stort intresse för fotografering, så kändes det självklart att denna lykta, som jag fotograferat en kulen höstkväll, skulle bli ett bidrag till omslagstävlingen. Den symboliserar för mig, genom sina geometriska former och symmetrier, två av mina stora intressen – matematik och fotografering.

Dessutom tycker jag att lyktan i sin enkelhet är ett mycket trevligt motiv – en källa till ljus och värme i höstens så ofta kalla mörker. I många fall kan man vid bildkomposition ta hjälp av enkel matematik för att få bilden lite mer estetiskt tilltalande. Ett par exempel på detta är att försöka få en dragning in i bilden genom att hitta geometriska figurer eller att försöka placera linjer i bilden utefter en tänkt diagonal. Man kan även försöka att placera huvudmotivet i närheten av Gyllene snittet, vilket av många anses göra bilden mer tilltalande.
Mattias Wiklund
Mer om gyllene snittet i foto och diagonala kompositioner kan du läsa om på