Skapad: 2010-09-08. Ändrad: 2010-09-14

Nämnaren nr 1, 2010

Omslagsbilden: Perre

På personalrummet i Stora Mellby skola, där jag en dag i veckan arbetar som slöjdlärare, såg jag inbjudan till omslagstävlingen och ja, varför inte. Mitt intresse för bilder av olika slag har genomsyrat mitt liv. Måleri har periodvis varit ett av mina stora intressen, precis som hantverk, snickeri och smide. När jag på nittiotalet upptäckte datorns möjligheter att göra bilder blev jag mycket upptagen av att utforska detta. En god vän hade installerat programmet Corel Draw på sin dator och jag uppfattades troligen som mycket asocial när jag var hos honom över en helg. Jag blev helt enkelt sittande vid datorn för att utforska möjligheterna i programmet. Jag var fast.

Fjärran från dagens asfalterade skolgårdar fanns, när jag var liten, grusgården och dess möjligheter. Man kunde göra gropar eller pyramider ”perra”, möjligen ”perre”, med stenkulor och spela kula. Somliga hade välfyllda påsar, några hade kulor i fickorna. Att sikta och pricka en ”tjuga” var höjden av lycka. För det mesta var det dock ”fyror” som gällde. Det var så jag fick idén till min omslagsbild, minnen från tiden på Centralskolan i Sjuntorp.

Bilden är alltså skapad i Corel Draw 12, bearbetad i Corel Photo Paint 12. Den innehåller flera geometriska former och kroppar, cirkeln, sfären, triangeln och pyramiden. Jag placerade kulorna (cirklarna) med trianglar och parallella hjälplinjer, alltså med ögat som mätverktyg. Att skapa sfären är lätt med funktionen kaskadfyllning och färgerna som jag kom ihåg dem. En kula i rörelse skall illustrera spelet med kulor som verkar vara ett minne blott.

Richard Ahlin

Se vidare http://www.r-art.se