Omslagsbilden: Laterna

Skapad: 2010-02-24. Ändrad: 2010-02-24  

Omslagsbilden: Laterna

Nämnaren nr 1, 2010
 

Omslagsbilden: Laterna

Den omslagstävling som Nämnaren utlyste i förra numret är nu avgjord. Tävlingskategorierna var dels geometriska kroppar, dels symmetri. Ett av de vinnande bidragen pryder nu omslaget till detta nummer. Dess upphovsman är Anton Thorsson och bilden bär titeln Laterna. Såhär skriver Thorsson om sin bild:


Omslaget till detta nummer är en lek med färg, form, ljus och skugga. Jag har fotograferat origamifigurer och deras intressanta skuggor, kastade på underlaget
likt ur en laterna magica.

Origami är en urgammal japansk tradition och konstart. Av ett enda papper kan man utan vare sig sax eller lim vika de mest fantastiska figurer, allt från fåglar och blommor till abstrakta geometriska strukturer. En modern form av konstarten är så kallad modulär origami. Genom att vika ett flertal enkla moduler som man sedan sammanfogar till större figurer kan man lätt skapa exempelvis polyedrar och geometriska kroppar.

Ringen och polyedern på omslaget är exempel på sådan origami. De är sammansatta av så kallade ”PHiZZ-units”. Dessa är designade av Tom Hull och hur du viker dem och fogar samman dem till ringar eller polyedrar beskrivs på hans webbsida kahuna.merrimack.edu/~thull/phzig/phzig.html. Vidare läsning som borde intressera såväl origaminördar som matematiknördar hittar du på andra delar av sidan mars.wnec.edu/~th297133/combgeom/combgeom.html.

Polyedern på omslagsbilden är sammansatt av nittio moduler och formar en stympad ikosaeder, en kropp bestående av 20 hexagoner (sexhörningar) och 12 pentagoner (femhörningar). Denna form hittas i naturen i molekylstrukturen hos kolföreningarna fullerener och är även modellen för den numera klassiska fotbollen Telstar. Ett exempel på hur så vitt skilda ämnen som naturvetenskap, konst och idrott kan förenas av matematikens lagar.