Sofia skola, F–9

Skapad: 2006-06-12. Ändrad: 2011-12-02

Sofia skola, F–9

Sofia skola på Södermalm är en av de största skolorna i Stockholm.

För de yngre eleverna
Sofia skola har en matematikverkstad som byggdes av två lärare som gick en av de första matematikverkstadskurserna i NCM:s och kompetensfondens regi. Den verkstaden används mest tillsammans med de yngre eleverna.

Matematikverkstaden är inrymd i en tidigare no-sal.

Bra att vatten och avlopp finns kvar.

En fördel med de glasade skåpen är att innehållet blir synligt men inte onödigt dammigt.

Överskådligt sätt att förvara alla olika sorters papper.

Matteaffär som säljer mat?

Bilder i skala. Välj ett av motiven. En av bilderna är markerade 1:1 (läs "ett till ett"). Det betyder att bilden är i originalstorlek. Den andra bilden är antingen en förminskning eller en förstoring av originalbilden. Ta reda på hur mycket bilderna är förminskade eller förstorade. I vilken skala är bilderna gjorda?

Fraktaler – praktiska påhitt "Matematiker kallar sönderbrutna former för fraktaler. (Det kommer av det latinska ordet fractus som betyder bruten.) Typiskt för fraktaler är alltså att de är sönderbrutna. Dessutom upprepas samma mönster om och om igen, när man tittar på mindre och mindre delar av dem. Man brukar säga att fraktaler är självlikformiga. Det är en form av symmetri: Om en del av fraktalen förstoras ser det ut som hela fraktalen. Som hos blomkålshuvudet! Varje liten del av kålhuvudet ser i förstoring nästan likadan ut som hela huvudet." Citat från sidan 25 i Matte med mening av Kristin Dahl.

Linda Kling
linda.kling@sofiadistans.nu

Emma Fornander
emma.fornander@sofiadistans.nu

Sofia skola

För de äldre eleverna
En grupp lärare har deltagit i ett annat kompetensfondsprojekt tillsammans med Åsö grundskola. De har utrustat matematiksalar speciellt för skolår 6–9, dels med matematikverkstadsmaterial, dels med omfattande teknisk utrustning. På Sofia skola kommer det att finnas fyra sådana salar. Till höstterminen 2006 är en sal i stort klar, de övriga är lite olika långt komna med inredning och installationer.

MVmaj06_10.jpg
Möbleringen är flexibel. Det finns fasta elevdatorplatser och en avskärmad vrå bakom de halvhöga skåpen.

MVmaj06_11.jpg

MVmaj06_09.jpg

MVmaj06_08.jpg

Vilka utvecklingsmöjligheter det finns med en interaktiv whiteboard, en sk Smartboard! Med en dokumentkamera går det t ex att direkt visa laborationer på detaljnivå och elevlösningar direkt från deras anteckningar.

MVmaj06_07.jpg

Staplarna med lådor för laborativa verkstadsaktiviteter gick inte av för hackor. Alstermo bruk har faktiskt ringt till NCM och frågat vad det är som händer i Stockholm!

Mats Sandgren
mats@sofiadistans.nu