Risbroskolan, skolår 7–9

Skapad: 2006-06-01. Ändrad: 2011-12-02

Risbroskolan, skolår 7–9

Risbroskolan i Fagersta har börjat måla och inreda sin matematikverkstad. Thomas Bergström berättar:
"Jag har tagit två kort på ett exakt likadant klassrum, dock spegelvänt... för att visa hur det såg ut innan ommålning och innan nya möbler kom till. Matematikverkstaden tänkte jag skulle ha varma färger så jag bestämde mig för att göra en fondvägg i cayenneröd färg och spara de andra i gräddvit nyans. Med facit i hand så blev jag riktigt nöjd. Jag hade även en idé om en bård som skulle löpa runt klassrummet, då slog det mig... pi!!! Sagt och gjort. Jag tog fram på webben ca 43000 decimaler, så det var bara att köra igång. De decimaler som inte fick plats på väggen (och det var många...) sparar jag på inplastad A4 för att göra "gardiner" av. Jag har även funderingar på att rita/måla formler på en lufttrumma som sitter till vänster i klassrummet, allt för att få det lite mer "levande". Mattegömmor som vi har översatt och arbetat fram skall hängas på lina i färdiga påsar med hjälp av klädnypor. De är tänkta att hängas under skåpen som finns i klassrummets vänstra del.
    Färgkodning har vi funderat på en del. Vi tror på det men med aktsamhet. Vi har då tänkt utgå från de fyra områdena som Analysschemat består av. Jag har gjort en tavla av ett stort analysschema som skall hängas på lämplig plats i klassrummet. Det finns fler idéer om målade linjaler på golv, arearutor på fönster, magnetlister på väggar för att kunna hänga upp elevarbeten, gardiner som kan sys på slöjden (kanske någon grupp som samarbetat med slöjd och ma i tessellering?) mm mm. Så nog har jag en hel del idéer, nu är det bara att sortera och strukturera upp den fortsatta arbetet så jag får en signifikant legitimering av arbetet.
    Hoppas nu omstruktureringar, neddragningar och andra politiska beslut inte sätter käppar i hjulet för denna verksamhet."
    Fortsättning kommer att följa...

Thomas Bergström
thomas.bergstrom.risbro@fagersta.se