NCM:s nyhetsbrev
december 2017
Ser mailet konstigt ut? Läs då här »»» | Prenumerera på nyhetsbrevet? | Avsluta prenumeration?

Advent 2017

Du har väl inte missat Nämnarens adventskalender 2017, som finns både som papperskalender och på webben.

Kalendern kommer att finnas tillgänglig på nätet under hela jullovet, för den som vill roa sig med problem under ledigheten.

Facit publiceras med tre dagars fördröjning.

Lös problemen i NCM:s adventskalender.


Text: Karin Wallby


AMBLE

AMBLE står för Arena for Mind, Brain, Learning and Environment och är ett ämnesövergripande forskningsprojekt finansierat av Stenastiftelsen och Vetenskapsrådet.

Inom AMBLE arbetar forskare från psykologi, pedagogik, matematikdidaktik och neurovetenskap. Ett övergripande mål är att både utveckla undervisning och förstå vilka effekter olika typer av undervisning har på hjärnan och hur olika neurologiska och psykologiska förutsättningar påverkar inlärningen.

Från NCM deltar Ola Helenius i projektet och tillsammans med Görel Sterner och Anna Ida Säfström utvecklar och testar vi en undervisningssekvens om addition och multiplikation i årskurs 2.

Text: Ola Helenius


Kängurutävlingen

2018 firar Kängurutävlingen 20-årsjubileum i Sverige. Ca 6 miljoner elever från 65 länder deltar i tävlingen. I Sverige är det ca 120 000 elever.

Kängurun vänder sig till alla elever i förskoleklass, grundskola och gymnasiet och naturligtvis även i vuxenutbildningen. Vill du och dina elever vara med kan du anmäla dig på http://formular.ncm.gu.se/kanguruanmalan/. Då får du första utskicket i början av januari inför 2018 års kängurutävling.

Nytt för i år är att vi erbjuder ett rättningsstöd skapat i MS Excel.

Läs mer om Kängurutävlingen.

Text: Karin Wallby

NCM deltar i EU-projektet STEM PD

Projektet som startade 2014, syftar till att förbättra kompetensutvecklingen för lärare i naturvetenskap, matematik och teknik i Europa.

I projektet deltar ett 30-tal institutioner och centra från 15 europeiska länder inklusive Turkiet. NCM ansvarar bl a för projektets webbplats.

Läs mer om STEM PD

Text: Günther Dippe

Ny Nämnaren på gång

Just nu samlas många elever och lärare runt de kalenderproblem som traditionsenligt medföljde Nämnaren nummer 4. Berätta gärna för oss om problem som kanske oväntat väckte extra stort intresse eller om ett upplägg av arbetet som föll väl ut.

Nu pågår ett intensivt arbete med Nämnaren nummer 1, 2018 som ska vara klar för utdelning på Matematikbiennalen i Karlstad i slutet av januari.

Innehållet kommer att handla om superhjältar, vänskap, metakognitiva reflektioner, svansklippning, problemlösning, glasskulor, arbetsglädje, kolsyrat vatten, bedömningsarbete, donkar, tävlingar, digitala responssystem, förhållanden och som vanligt lite annat smått och gott.

Text: Lena Trygg

Nästa nummer av NOMAD

Årets sista nummer av NOMAD är ett stort tematiskt nummer med inte mindre än 8 artiklar. Alla artiklar behandlar forskning om lärande och undervisning av matematik på universitetsnivå.

Gästredaktörer är Simon Goodchild och Barbara Jaworski.

Sammanfattningar av artiklarna kommer som vanligt att finnas på NOMADs webbsidor och där hittar du också ledaren i fulltext.

Text: Johan Häggström

Möjligheternas dag – med fokus på elever med särskild begåvning i matematik

Denna gång står elevernas matematikaktiviteter i centrum, men du som lärare är välkommen att låta dig inspireras genom att ta del av barnens och ungdomarnas arbete.

Läs mer och anmäl dig.

Text: Linda Mattsson och Eva Pettersson

NCM:s öppettider i julhelgerna

Du kan beställa litteratur som vanligt på http://bestallning.ncm.gu.se under jul- och nyårshelgerna. Däremot levererar vi inte några ordrar från fredag 22/12 – söndag 7/1.

Text: Anette Fröberg


NCM önskar alla våra läsare en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!




Följ NCM och Nämnaren på Facebook och Twitter

NCM på Facebook »»»
Nämnaren på Facebook »»»
NCM-aktuellt på Twitter »»»
 
© Nationellt centrum för matematikutbildning, NCM vid Göteborgs universitet
Epost: nyhetsbrev@ncm.gu.se